Тракийска царска гробница - село Свещари

1
 

От Люба Карачорова

 
 

Намира се до Исперих в историко-археологически резерват Сборяново, където има около 140 обекта. Построена е около ІІІ век пр.н.е. и се смята, че в нея е погребан гетския владетел Друмихед. Гробницата е включена в списъка на световно културно наследство на Юнеско.

Място: Тракийска царска гробница - село Свещари

Обновен: 10 юни, 2011

Коментари

b.krustev

10 юни, 2011

 

Страхотна е царската гробница в ИАР Сборяново, кариатидите вътре са толкова естествени ... сякаш са живи! Единственото, за което съжалявам е забраната за снимане вътре.

 
Андрей Андреев

11 юни, 2011

 

За тази забрана съжалявам на много места в България, за сметка на това имам чудни снимки на мумии:) от не толкова ценни музеи, като Лувъра :)! Малко смешничко е това със забраните...

 
Андрей Андреев

11 юни, 2011

 

Ах да.. май само в България ми се е случвало да ми забраняват! Снимаш ли нещо - крадеш му духа! Но имам обяснение за това, в западните музеи експозициите постоянно се пренареждат... а в нашите НЕ и така те си запазват правото да показват нещо, което дори на снимка не си видял!

А най-обичам да ми кажат : с телефон или малък фотоапарат може да снимате с вашия - НЕ! (последен случай - Археологически музей Пловдив)

 
Люба Карачорова

12 юни, 2011

 

Наистина е страхотна гробницата, пренасяш се сякаш в друг свят! А в България почти навсякъде е забранено снимането, днес например ходих в Музея за азиатско и африканско изкуство в Трявна, имаше група ученици, на които музеят въобще не им беше интересен, но много се радваха, че успяха да снимат, само защото е забранено :)

 
b.krustev

12 юни, 2011

 

Ами нали сме в Булгаристан... Друг уникален пример: в църквите не можело да се снима, защото така крадците събирали информация какво да откраднат... нямам думи за човешката неинтелигентност (да не казвам направо - глупост)!
И още един пример: в пещера Съева дупка не можело да се снима с видеокамера - т.е. да се правело филмче :-)) Много време се борих със себе си - докато успях да се въздържа да не попитам "Вие знаете ли, че в 21в. и фотоапаратите правят съвсем нелоши филмчета?"

 
Андрей Андреев

12 юни, 2011

 

Можем само да се ядосваме, че българските музеи се страхуват от безплатна реклама!

 
b.krustev

12 юни, 2011

 

Преди време контактувах с един музей и мога безотговорно да кажа: "рибата винаги се вмирисва откъм главата" , има мнооого поводи, а причините обикновено са малко на брой и основно финансови, НО (и слава Богу) повечето от работещите там, са ерудирани и обичащи работата си добри хора - поставени обаче в доста идиотски обстоятелства ... Проблемът е в това, че свободното заснемане ще наруши доста интереси. А от безплатната реклама наистина се страхуват, но не в низините, а по върховете и някои печатни органи ... В Гърция например, са подходили доста интересно с църквите и манастирите - може да се снима в болшинството от тях, НО не навсякъде - има си ленти/въженца с табелка "Private area" и там вече наистина НЕ МОЖЕ. Както се казва "и вълкът сит и агнето цяло" !

 
Люба Карачорова

13 юни, 2011

 

Наистина хората, които работят в музеите много обичат работата си, с такова чувство говорят за експонатите, обясняват кое къде е намерено и т.н. За пример ще дам Историческия музей в Провадия и Историческия музей в Разлог, срещу един лев вход ти обясняват кое откъде е, а не просто да те пуснат да разглеждаш. В Разлог даже и снимането е разрешено.

 
b.krustev

14 юни, 2011

 

Не само в Разлог и на още места. Например в Русе - много се впечатлих от посещението си в "Сексагинта Приста" - освен увлекателната и доста стойностна беседа, ми разрешиха да снимам каквото и колкото поискам, нещо повече - насочван бях и за някои детайли - които сам трудно бих забелязал. Подобно добронамерено беше и отношението в РИМ Русе. Там винаги има усмихнати посетители. Ако само може колегите им, в другите БГ-музеи, да им подражават поне мъничко - тогава може би ще има светлинка в тунела.

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.