Камен бряг

1
 

От Pifcho

 
 

Място: Камен бряг

Обновен: 18 април, 2011

Коментари

Андрей Андреев

18 април, 2011

 

Точно вчера си говорихме за Камен бряг... тук има и скални манастири някъде нали!?

 
Pifcho

18 април, 2011

 

не съм чувал за скални манастири;
мисля че в Русенско имаше такъв

 
Андрей Андреев

18 април, 2011

 

То и до златни пясъци има, но и до Камен бряг има... ще потърся! Само където не знам кога ще стигна до там :)

 
Андрей Андреев

18 април, 2011

 

Яйлата
Камен бряг

Между Шабла и Каварна, на 2 км от Камен бряг се намира археологическия резерват Яйлата, обявен за такъв през 1989 година. Заедно с растения и животни, скали и пещери местността е обявена за защитена територия. Името й е от тюрски произход и в превод на българския Яйла означава високо пасище. Местността е разположена на 453 деката площ, обхаваща голяма площ от бреговата ивица, започваща от Камен бряг до курорт Русалка. Тук могат да се видят останки от древни цивилизации и народи- разположени са голям брой групирани пещери, използвани като жилища. През ранновизантийския период е съществувал и скален манастир, подобно на Аладжа манастир, братя Шкорпил първи посетили мястото и го картографирали. В трите открити некропола са намерени над 120 гробни съоръжения, които са били фамилни.
Там може да се види и останки от ранновизантийск крепост, строена по времето на император Анастасий - V-VI в.от н.е., на обща площ от 2,5 декара. Запазени са следи от пет кули, три стълби и една кула-порта, разрушена през VI в.
На територията на Яйлата, гнездят над 50 вида птици. От тук минава Виа Понтика - един от основните пътища за миграция на прелетните птици. Срещат се и 19 вида редки и застрашени от изчезване растения.
На около километър и половина от Яйлата, се намира и Огънчето - метална тръба от която изтича газ и гори "вечно"

 
Катерина Жекова

18 април, 2011

 

Скалният манастир не е запазен,но пещерните жилища и нишите са в сравнително добро състояние.Има какво да се види като цяло-резерватът,останките от крепостта,клифовете...

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.