Крепостта "Цепина"

2
 

От Венцислав Тодоров

 
 
 

Археологическите проучвания на района установяват, че през ранната желязна епоха тук е имало тракийско селище, просъществувало и през римската и късноантичната епоха. Намерени са останки от трикорабна базилика от раннохристиянската епоха (5-6 век), която била преустроена в еднокорабна църква по времето на Първата българска държава. Открити са голям брой жилища от втората половина на първото хилядолетие сл. Хр. Те били четириъгълни постройки, изградени в долната си част от камъни, споени с кал, в суперструкция с кирпичи, покрити на дървени конструкции с големи керемиди – тегули и имбрици. Жилищата в голямата си част са едноделни, някои от тях свързани с коридори. Били построени едно до друго, без дворове, но с преходи между тях.

Системните проучвания на крепостта изясняват външния й облик в епохата на средните векове. Състояла се е от две части: укрепено градско ядро с вътрешен град (крепостта) и подградие или външен град (субурбиум).

Място: Средновековната крепост Цепина

Обновен: 28 май, 2011

Коментари

Венцислав Тодоров

30 април, 2011

 

Цепина е средновековна крепост, разположена северозападно от село Дорково, Южна България. До нея се стига по 6-километров асфалтов път. Тя е изградена на конусовидния връх Цепина (1136 m).

 
Андрей Андреев

30 април, 2011

 

Тези дни много хора ми говориха за тази крепост, мерси че качи снимки! :)

 
Венцислав Тодоров

2 май, 2011

 

За мен беше удоволствие! Мястото е много спокойно и приятно!

 
Андрей Андреев

2 май, 2011

 

Тази седмица ще ги намеря като координати и ще я добавя на картата

 
Андрей Андреев

3 май, 2011

 

http://www.journeynotebook.com/poi/view?id=501
можеш да добавиш албума и малко информация
в секцийката "Напиши допълнение"

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.