Огън пада от небето за “Сурва 2012” в Перник

от Мария на 27 януари 2012, 16:09 ч.

Огън от небето ще даде старт довечера на Международния фестивал на маскарадните игри в Перник“Сурва 2012”, съобщи БТА. Над 6000 души ще участват в тазгодишното 21-во издание на маскарада, което продължава до 29 януари.

Сурвакар със запалена факла ще се спусне от 48 м височина и в специален жертвеник ще запали огъня, за да постави началото. После факелно шествие, предвождано от тъпани, ще премине през центъра на Перник.
Впродължение на два дни на централния площад в града ще дефилират 100 групи от страната и чужбина. Чуждестранните участници са от 9 държави и са над 300 на брой. Отново в Перник ще пристигне група от Китай. Талисманите на фестивала - двойката кукли - сурвакари Сура и Сури, ще присъстват на живо във всички ритуали на маскарада.
През двата празнични дни в Перник ще дефилират хиляди кукери, кукове, сурвакари, старци, бабугери, джамалари, камилари и др. На кръста си всеки участник носи тежки нанизи отзвънци и хлопки, на главата - чудновати маски, направени от естествени материали - кожи, рога, птичи криле, дърво и текстил. Участниците ги изработват сами. Сред хилядите маски на фестивала няма две еднакви.
Посетителите пък ще могат да си купят стотици различни сувенири и да видят на живо как се изработват костюмите и маските. В дървени къщички, декорирани с битов реквизит - маски,
звънци, предмети на народните занаяти, разположени като "Сурвакарско село", пернишки ресторантьори ще предлагат местна кухня и напитки.
За първи път ще се проведе младежко маскарадно дефиле под надслов Сурвакариада". Ученици ще представят костюми, които интерпретират български и световни маскарадни традиции.  
Също за пръв път ще има имаскарад върху лед. Участници във фестивала ще дефилират с кънки върху замръзналото езеро в градския парк.

Циркови акробати пък ще опаковат в 50 метра плат часовниковата кула, която е един от символите на Перник. Върху циферблата на часовника ще бъде изписана легендарната фраза "О, миг, поспри!". Тя ще символизира удоволствието от карнавала, при който времето спира символично и дните, прекаранив маскарадни прояви, се изваждат от възрастта на човека.

Фестивалът на маскарадните игри "Сурва" в Перник датира от 1966 г., а от 1985 г. е международен.

 

 

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.