Созопол ни посеща в нови забележителности и фестивали това лято

от Мария на 28 януари 2012, 20:00 ч.

Няколко нови археологически обекта ще бъдат достъпни за туристите в Созопол това лято, а в града ще бъдат организирани и два нови фестивала, съобщава зам.-кметът на града Петя Чепевова пред агенция Фокус.

За пръв път през тази година туристите  ще могат да разгледат манастира „Св. Николай Чудотворец” в центъра на Созопол, който се намира до църквата „Св. Кирил и Методий”. Отворен за посетители ще бъде и манастирът „Св. Йоан Предтеча“ на остров Свети Иван. На острова вече е направен кей и до него лесно може да се стига с лодки. Интересен е и  ранният християнския комплекс, който се намира до църквата „Свети Георги Победоносец”. В момента в тази църква са изложени за поклонение мощите на Св. Йоан Предтеча, а през лятото ще бъдат пренесени в църквата „Св. Кирил и Методий”, тъй като е по-голяма. Могат да бъдат видени и проучванията до художествената галерия на нос Скамни. Друг интересен обект там ецърквата „Св. Апостоли ”. С държавно финансиране от 140 000 лв ще бъде осигурен достъпът на туристи и до манастир „Св. Кирик и Юлита” на остров Св. Кирик. Същата сума дава държавата и за архелогически дейности, свързани с експонирането на крепостните стени на Созопол.

За пръв път това лято в града ще има и два нови фестивала. Първият се нарича „Созополис“ и ще се проведе в края на май с продължителност 5 дни. Той е насочен към местните, самодейните състави. В рамките му ще има още фото изложба и литературен конкурс.
Вторият нов фестивал е „Монтфиз арт фестивал 2012”, който ще се проведе от 21 до 29 юли основно на сцената на амфитеатъра. В него са заложени ежедневни практически семинари в областта на изкуството в няколко направления

 

 

 

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.