Сандански и Благоевград влизат в 100-те национални туристически обекта

от Мария на 3 февруари 2012, 19:30 ч.

Забележителности в Благоевград и Сандански са последните, добавени в книжката със 100-те национални туристически обекта, съобщават от Българския туристически съюз.

Под номер 46 вече фигурират Археологически музей и Епископска базилика - град Сандански.

Епископската базилика е архитектурно-строителен паметник от античността с национално значение. Тя е открита в началото на 90-те години, когато се правят археологически проучвания във връзка със строежа на нова сграда на кметството в града. Тогава археолозите попадат на една от най-представителните и големи сгради на ранновизантийския град под днешния град Сандански за периода ІV-VІ в. от Хр., обяснява уредникът на музея Владимир Петков. Става въпрос за класическа трикорабна епископска базилика, впечатляваща със своята монументалност, вътрешна архитектура и разкошни подови мозайки.
Базиликата е едноапсидна, ориентирана в посока изток-запад. Основите и са направени от обли речни или грубо издялани камъни, здраво свързани помежду си с бял хоросан. Ъглите на сградата и изравнителните редове или пояси са градени от добре изпечени червени тухли. Този начин на строеж се среща в близките на гр.Сандански антични селища - Тесалоника, Филипи, Стоби и др. от античните провинции Македония, Тракия и Мизия. Дебелината на външните зидове на базиликата е 0,80 м., а отвън стените са били покрити с мазилка, лошо запазена. Вътрешността е била покрита с два слоя полихромни стенописи в декоративен стил. В разкритите части на сградата е открито значително количество мраморен материал - колони, бази, капители, корнизи, кемпфери, фрагменти от мраморни пана и преградни плочи с човешки и строителни орнаменти и др., позволяващи ни в бъдеще пълна анастилоза на базиликата.
Базиликата е четвърта по ред, открита на територията на античния град под Сандански. Заради това се предполага, че този ранновизантийски град е бил значителен духовен център в периода ІV-VІ в.
Археологическият музей е разположен над основите на базиликата на епископ Йоан и е един от петте археологически музея в България, специализиран в областта на античната археология. Притежава уникална колекция от римска надгробна мраморна пластика( I-III в) - най-голямата в България, рядко срещана в Европа и характерна само за този регион. Колекцията е събирана в продължение на 80 г., като истински шедьоври на античното изкуство са плочите на Юлий Максимум, на Акслепий и др. Музеят работи от понеделник до събота от 10,30 до 12 ч и от 13,30 до 17 ч. Билетите за възрастни са 2 лв, а за деца и студенти – 0,50 лв.

През декември м.г. бе взето решение към списъка на 100-те национални туристически обекта да се добавят и Регионален исторически музей и възрожденски комплекс”Вароша” –Благоевград, които са под номер 27. Голяма част от старите къщи в комплекса са реставрирани и превърнати в музеи, центрове по изкуствата и работилници. Квартал „Вароша” е обявен за културен палетник. В него се намират църквата „ Въведение Богородично”- национален паметник на куртурата, къщата на Георги Измирлиев- Македончето, къща–музей „Георги Измирлиев”, Македонската къща от 1888 г., и много други реставрирани къщи възрожденски къщи, които днес се използват от творци или деца. Особено интересни в музея пък са надгробните плочи от римската епоха от долината на река Струма, находките от античния некропол при село Рупите, керамиката и монетите от античността и средновековието, находките от средновековния Мелник и Самуиловата крепост и други. Музеят е отворен от понеделник до събота между 9 и 18 ч, с почивка между 12 и 13 ч. В четвъртък входът в него е безплатен, с изключение на детската експозиция. Входът за възрастни е 2 лв, а за ученици, студенти и пенсионери – 1 лв.

 

 

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.