ЗабележителностиИсторически

районСтара планина

 

Белоградчишка крепост

0
 

Близо до Белоградчик, в предбалканска Стара планина, сгушена между красивите и внушителни Белоградчишки скали, се намира Белоградчишката крепост. Може би най-романтичното място с най-фантастична гледка в България.

Крепостта е построена по времето на Римската империя, за да пази пътя между крепост Рациария (до днешното село Арчар) на брега на Дунава и Нисус (Ниш) на Нишава. Тя не е загубила своето значение и по-късно – по българско време, а и по време на турското робство на държавата ни. Свързана е с безуспешното Белоградчишко въстание през 1850г.

Интересното е, че поради непристъпността на скалите, където е изградена, римляните издигат само две стени: от северозапад и югоизток. Останалите страни са естествено защитени от високите до 100 м скали. Крепостта е преустройвана няколко пъти, като след последното, извършено от италиански инженери през 1837 г., тя заема обща площ от 10 210 кв. м. Крепостната стена е била с различна височина (в зависимост от терена) - от 3 до 15 м, а дебелината и в основата от 2 до 2,5 м.

До крепостта се стига по асфалтиран път от град Белоградчик.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.623529, 22.676742
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.