Пещера Магура

0
 

На северозапад от село Рабиша , Видинско, се издига самотен хълм, известен с името Магура. Известен още с името Рабишка могила (461м.). На южния му склон се намира входът към пещера Магурата (Рабишка пещера). Тя е една от най-големите пещери в България (общата дължина на галериите достига 2.5 км) и една от най-красивите.  

Главната галерия на пещерата е благоустроена. Тя минава през хълма и излиза на северния му скат. Вътре многобройните скални образования, галерии и зали придават на пещерата особена грандиозност. Но не само карстовите феномени са характерни за пещерата, вътре са открити пещерни рисунки и останки от първобитни  хора. Магурата е била използвана за жилище в отдалеченото в миналото 3-то хилядолетие преди Христа.

На 165м. навътре от главния вход, се отделят две галерии, които не са много различни по морфоложки особености, но по стените на някои разклонения са запазени изключително ценни и добре запазени старинни рисунки. Рисувани от древните хора, които използвали прилепно гуано за целта, те били тясно свързани с култа на плодородието и земеделието.

В днешно време галериите с пещерните рисунки са затворени за посетители, за да се запазят за бъдните поколения.

 Магурата се намира на около 17 км от град Белоградчик. Стига се по асфалтов път и има паркинг точно пред пещерата. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.726509, 22.578842
Адрес
село Рабиша
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.