ЗабележителностиИсторически

районСтара планина

 

Храм "Рождество Христово"

0
 

 

Храм-паметникът "Рождество Христово" (известен и като Шипченски манастир) се намира до град Шипка. Построен е в периода 1885 до 1902 г. в памет на руските и българските войни, загинали през Руско-турската освободителна война.

Идеята за построяването на паметника, който да увековечи подвига на загиналите за нашето освобождение е на майката на генерал Скобелев  -  Олга Николаева, и на граф Игнатиев -  руски дипломат.  На 5 септември 1879 г. Царят Освободител император Александър II издава височайше разрешение да започне кампания за набиране на средства и сам дарява икона, ризница и хиляда рубли.

Храмът паметник е по проект на руския архитект Антоний Томишко. Ръководители на строежа са архитектите Александър Никанорович Померанцев (1848-1918) и Смирнов. Майстори зидари и дърводелци били доведени от Русия, а каменоделци от Италия. В строежа са участвали и много българи.

Възпоменателната църква е построена в стила на Ярославската църковна архитектура от ХVІІ в. Камбанарията е висока 53,35м., която се издига над главният вход. Освен камбанария има и 5 позлатени купола – 4 странични високи 33м и един централен – 42м. Над куполите, камбанарията и арките се извисяват 10 метални кръста, обковани с мед и позлатени. Най-високият е 4,5 м.  Църквата е украсена и с множество арки, фризове, фронтони, многоцветни и позлатени детайли, както розети и стенописи на външните стени.

Храмът има 17 камбани, украсени с много орнаменти, надписи и релефни изображения. Най-голямата тежи 11 643 кг, а всичките заедно - над 20 тона.

Вътрешната украса на храма е много пищна, като един от най-забележителните образи е изображението на Христос  в централния купол.

На 15 септември 1902 г. храмът е осветен от Старозагорския митрополит Методий. Манастирът открива официално с прочувствена реч на 27 септември  1902 г. граф Николай Павлович Игнатиев, в чест на 25-та годишнина на Шипченската епопея.

Върху вътрешните стени и в аркадните галерии отвън са поставени 34 мраморни плочи с имената на офицери, войници и опълченци, загинали по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), както и 17 мраморни саркофага с костите на загиналите.

До 1934 г. Шипченският манастир "Рождество Христово" е извънтериториална собственост на Русия заедно с принадлежащата земя и постройки. На 23 юли 1934 г. Руската държава  го дарява на българския народ.

 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.716076, 25.329010
Адрес
град Шипка
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.