Ягодинска пещера

1
 

Ягодинска пещера е един от 100 те национални туристически обекти и е разположена на десния бряг на река Буйновска или началото на Въча. Реката образува живописното Буйновско ждрело, където се намира и пещерата.

Пещерата е дълга 10,5 км. Тази дължина не е права линия, а това е сбора на всички етажи и разклонения. Пещерата е на три нива и три входа като два от тях са изкуствено прокопани тунели с дължина 84 и 15м.

Естественият вход на пещерата води към първия ѝ етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV-то хилядолетие пр. Хр. Находките говорят, че то е било дом на умели майстори-грънчари. Глината е добивана от вътрешността на пещерата и от коритото на Буйновска река. Съдовете са били изпичани в глинени пещи. Обитателите са принудени да напуснат своя дом след срутване, причинено от земетресение.

Пещерата е уникална със своите безброй сталактити, сталагмити, сталактони, "завеси", "леопардови кожи" (различно оцветени скални слоеве) и пещерни перли. Тя има постоянна температура от 6°C и влажност от порядъка на 90-92/93%. Някои от вътрешните ѝ оформления напомнят за Дядо Коледа, Снежанка и седемте джуджета, Богородица и Младенеца, Пижо и Пенда, форми на животни и фантастични фигури.Тук на 31 декември срещу 1 януари, край елха, която остава свежа няколко години, спелеолози честват Нова година. В същата зала се са състояли над 170 сватби.

В този район има над 200 пещери (40 в Ягодинския карстов район и 160 в Триградския карстов район). 18 от тях са били открити през 2000 г. при традиционната експедиция на спелеолозите.

Защо наричат Ягодинската перлата на пещерите в България и как се образуват тези пещерни бисери? Начина на образуване на перлите е следния. Капката, която капе от тавана попадайки на пода върху песъчинките, от механичното движение на капката песъчинките се задвижват и върху тях се отлага калциевия карбонат. Така в последствие на време тези перли ставали все по-големи, така че най-големите, които спелеолозите са открили са като култивиран лешник. Правейки сравнение с морските перли имат една и съща основа, един и същ разтвор, а разликата е, че тези са неорганични и им липсва оная органична част “Седефа”. Образуват се много бавно, в големина колкото грахово зърно надхвърлят 200 години. Те са много повече от 200 години, но приемете едно сравнение, за което да не сме пресилени, като време. От благоустроените пещери в България единствено в Ягодинска пещера може да се запознаете на живо с тези уникални пещерни образувания!!

Пещерата работи целогодишно с работно време от 9 до 17 ч. Влизането става на всеки час, последното влизане е в 16:15 ч. През зимата, древното жилище не е отворено за посетители.

До пещерата, през ждрело, води еднолентов асфалтов път. Тя може да се достигне и при двучасов пешеходен преход от близкото село Триград. През зимата пътят редовно се почиства от снега и е лесно да се достигне до пещерата, но трябва да се изчакат хора за да се събере група или да се плати таксата за 6 човека (30лв).

Може да посетите и местността „Орлово Око“, от която се вижда цялото Ягодинско ждрело от птичи поглед. Интересно е и съседното ждрело - Триградското, където се намира и пещера Дяволското Гърло. Не изпускайте да ги посетите. От пещера Дяволското гърло или от село Триград може да си намерите водач към Харамийската пещера.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
41.628080, 24.329658
Адрес
Ягодина
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.