ЗабележителностиИсторически

районРило-Пирински

 

Квартал Вароша

0
 

Възрожденският квартал „Вароша“ в Благоевград е една от най-живописните забележителности на града и региона. „Варош“ буквално означава „стар град“ (думата и до днес се употребява в сръбския език с това значение) и обликът на благоевградския комплекс съответства на това значение. Подобни квартали са запазени в още няколко български града, между които Ловеч, Разград и др., и като цяло много си приличат.

Вароша в Благоевград е създаден през XVII в., като през XVIII в. е единственият християнски квартал в града. В него по това време са живеели около 150-200 християнски семейства. Той е отделен от днешната централна част на града от река Бистрица, на която има изградени три моста, свързващи квартала с центъра.

Днес Вароша е добре запазено късче от историята на града, с тесни улички и стари къщи с уникална архитектура. Повечето от къщите в момента са центрове на изкуството -  галерии, работилници и др. В някои може да се види как се прави керамика, в други пеят и танцуват, в трети майстор шие обувки за танци или прави тъпани.

Основна забележителност в квартала е църквата „Въведение Богородично“, обявена за национален паметник на културата. Там е и Регионалният исторически музей, както и дирекцията на Национален парк „Рила“. Сред интересните къщи е тази на Георги Измирлиев - Македончето, революционер в Априлското въстание.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.020916, 23.103994
Адрес
гр. Благоевград
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.