Перперикон

3
 

Крепост Перперикон е сред най-известните археологически обекти в България. Според археологическите проучвания, първите следи от живот на Перперикон (Перперек) са от преди 6 хиляди години през каменно-медната епоха. Вече в къснобронзовата и ранножелязната епоха (това е времето на критско-микенската цивилизация)древния град се превръща във внушителен култов център.

Перперикон се състои от четири части: Акропол (от гръцки – град на върха), представлява мощна крепост в най-високата част на хълма, дворец-светилище, северно и южно подградие.

Туристическите обиколки минават през главния Скален проход, който води до  двореца-светилище, защитено от крепостните стени светилището се превръща във внушителен култов център. Тук се намира и олтара в храма на Дионис. За него още старогръцкият историк Херодот разказва за прочуто светилище и прорицалище на тракийския бог Дионис-Загрей, намиращо се в Източните Родопи - изсечено в скалите с каменен олтар, върху който изливали вино и палели огън. Неговата жрица била известна колкото ненадминатата Пития в храма на Аполон Делфийски. Римският автор Светоний добавя, че на Перперикон (Перперек) Александър Велики е узнал, че ще бъде господар на света. В тази част на крепостта могат да се видят и Голямата гробница, Тронът и Жертвеникът.

Към акропола води каменно стълбище. В акропола са разположени множество дворци и храмове. Въпреки, че голяма част от града е все още под земята,  можете да се разходите по антични улици и да видите шарапани (винарни издялани в камък), питоси (делви за вино) и много други ценни находки.

Най-внушителната гледка в Перперикон е главната кула до двореца на Архонтите. Величествено издигната над руините, тя е запазила част от външната си стена и е била единствената част от сградата стърчаща над пръстта преди археолозите да разкрият древния град.

Перперикон е бил дълги години римско и византийско владение и за няколко десетилетия българско. Градът е бил християнско средище. През XIV век градът се обезлюдил, но в околните села остават да живеят християни. След засилената мюсюлманска  колонизация  през XVIII век се променя коренно етническия облик на населението около Перперикон.

 В Източните Родопи и Перперикон (Перперек) са оставили следи много култури и религии. Въпреки различията, всички те почитат един ден в годината - този на лятното слънцестоене. Пазител на хилядолетната традиция днес е фестивалът "Перперикон", който се провежда ежегодно в навечерието на 22 юни.

До скалния град се стига по пътя ХасковоКърджали, като се отбивате на разклона при Черночене. Пътят е хубав и добре означен.

 

Входни такси:

·         Учащи                     1,00лв.

·         Възрастни               3,00лв.

·         Паркинг                  1,00лв.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
41.715578, 25.464602
Сайт
Отвори в нов прозорец
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.