Населени места

районЧерноморски

 

Ахтопол

1
 

Ахтопол е най-южният град на Българското Черноморие. Той се намира в близост до границата ни с Турция и е с население 1444 души.  

Град Ахтопол е част от природен парк "Странджа". Намира се на скалист полуостров в полите на планината Странджа.

 Още в новокаменната епоха е имало селища на мястото на днешния град. А през желязната епоха районът е населяван от тракийското племе тини. През 430 г. пр. Хр. Гръцки колонисти от Атина основават град на полуострова. Градът се превръща в главно търговско селище, като в него се секат и монети. Разрушен по време на варварските нашествия от V-VII век, градът е възстановен от византийския военачалник Агатон, който го нарича Агатопол.

 

През Средновековието Агатопол на няколко пъти е включван в територията на България. Надпис на хан Крум от 812 г. съобщава за завладяването му, по-късно е превзет от цар Тодор Светослав през 1304 г. Около 1389 г., двадесет години след превземането на Одрин от османците, одринската митрополия премества седалището си в Агатопол. Малко по-късно градът също е завладян от османците. През 17 век той се споменава като седалище на епископ.

В началото на 20 век гражданите на Ахтопол притежават 45 кораба, три от които са с водоизместимост между 1000 и 3000 тона. При избухването на Балканската война в 1912 година двама души от Ахтопол са доброволци в Македоно-одринското опълчение. След Балканските войни (1912-1913 г.) градът е присъединен към България. Гръцкото му население е изселено, а на негово място се заселват български бежанци от Източна Тракия. През 1918 г. Ахтопол е почти изцяло унищожен от пожар, като изгаря и старата катедрала „Успение Богородично“. Съвременният град е построен изцяло наново след пожара. През 1926 г. има 1095 жители.

Бежанци от Ахтопол основават село Неа Агатуполи (в превод Нов Ахтопол) в Ном Пиерия, Гърция.

В града има Исторически музей.

 

В близост до града също може да посетите:

 

 

 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.099478, 27.939450
Адрес
Ахтопол
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.