Населени места

районРило-Пирински

 

Благоевград

0
 

Благоевград е най-големият град в югозападна България. Той лежи в източните части на малкото Благоевградско поле, по двата бряга на бързотечащата река Бистрица. Намира се на 360 метра надморска височина между планините Пирин, Рила и Влахина.

В землището на днешния град още в тракийско време е съществувала древната Скаптопара. С идването на славяните животът тук замрял, а за следващите векове липсват данни. След османското завоевание на полуострова от 15 век, на мястото на Скаптопара отново има град с многочислено население, който многократно сменя името си - „Джума Базари“, „Джума“, „Баня“, „Орта Джума“, „Джумая“, „Горна Джумая“. „Джумая“ е арабска дума, звучаща по-различно от турското произношение - „джамаа“, което означава „множество от хора“. Арабският корен в етимологията на името означава „петък“. Петъкът е бил ден за празнична молитва на мюсюлманите, а от там и пазарен.

По време на Възраждането от източната страна на река Бистрица се застроява Вароша - българската махала на града.

Пиринският край и Благоевград са освободени 1912г.    

 До 1929 г. в Горна Джумая няма ток. На определени места вечер светели газени фенери. Същото било в домовете, кафетата, кръчмите и гостоприемниците. През есента на 1929 г. става тържественото пускане на тока, отпразнувано с всенародна радост и веселие на площада. Частните домове, обаче, се електрифицират едва в последвалото десетилетие.

Населението на град Благоевград към 15 март 2011 година е 76 467.

До града се стига по международния път София- Кулата. В града също се намира  Регионален исторически музей - Благоевград.

 

В района на Благоевград може да се насладите на:

·         Рилския манастир;

·         Кирилова (Партизанска) поляна, от която почват редица маршрути в Рила планина.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.022488, 23.094741
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.