Населени места

районСтара планина

 

Ботевград

1
 

Град Ботевград е кръстен на поета революционер Христо Ботев.

Западно от града, в района на днешните хмелови конструкции в местността Манастирището, се намират останките на тракийско селище. Разкриващи най-ранните данни за жителите на района. До града са открити и фрагменти от римска пътна колона с надпис в чест на императорите Валентиниан, Валент и Грациан. Колоната сигурно произхожда от 375 г., защото само през тази година тримата са царували заедно. Но близостта на римския път става причина жителите на селището да потърсят закрила на 3 км. от него в по-гориста местност, новото село се нарича Зелин.

При заселването на славяните по нашите земи селището придобива чисто славянски облик. Село Зелин влиза в пределите на феодално владение, чиито управител севаст Огнян, виден болярин при цар Иван Шишман, със седалище крепостта „Боженишки Урвич“, оказала последна съпротива на османските поробители.

През втората половина на 18 век жителите на село Зелин се преселват отново в котловината на мястото на днешния град, където около построението странноприемница и самунджийница (хлебопекарна) възникнало ново село, наречено Самунджиево. Тези твърдения обаче се разминават с историческата действителност. Според османски доганджийски регистър от 1564-1565г. село Самунджиево вече съществува вероятно на същото място и поне някои от жителите се занимават с отглеждане и снабдяване на султанския двор със соколи. През 1864 година е създадена часовниковата кула, а през 1865г. тук е издигната единствената българска църква, посветена на мъченик, убит от турците - Георги Нови Софийски.

През 1866 г. през селото е прокаран стратегически военен път Русе - София и по предложение на известния турски реформатор Мидхат паша Самунджиево е обявено за град — център на каза от 30-тина села и два града Етрополе и Тетевен, отцепени от Ловешката и Врачанската каза. Новият град е наречен Орхание, на името на султан Орхан Гази.

По време на Априлската епопея 1876 г. населението на Орханийския край активно се подготвя за въстанието. То изживява ужасите от жестокото му потушаване чрез съдбата на Ботевите четници, водили сражение с турския башибозук.

На 29 ноември 1877г., след разгромяването на османските поробители, руските войски влизат в Орхание.

На  1 декември 1934г. градът да бъде преименуван от Орхание на Ботевград. Датата е избрана за празник на града.

При първото преброяване в Княжество България през 1881 г. Орхание има 2284 жители. В момента населението на Ботевград е 20 234 души.

В съседното село – Скравена, има издигната Паметник-костница на Ботевите четници. Други обекти, които можете да посетите в близост до града:

·         Крепост „Боженишки Урвич“;

·         Врачешки манастир „Св. Четиридесет мъченици”;

·         Черепишки Манастир;

·         Град Етрополе;

·         Етрополски манастир;

·         Водопад Варовитец;

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.907697, 23.793336
Адрес
Ботевград
Сайт
Отвори в нов прозорец
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.