Населени места

районЧерноморски

 

Варна

1
 

 

Варна е най-големият град по българкото Черноморие и третият по големина в България. 

Варна е голям културен център като там се провеждат редица ежегодни фестивали -  - Международният театрален фестивал „Варненско лято“, Международният музикален фестивал „Варненско лято“, Международният балетен конкурс, Международният Джаз фестивал, кинофестивалът „Любовта е лудост“, Международен куклен фестивал "Златният делфин", Август в изкуствата,Видеохолика, Международният фолклорен фестивал, Седмицата на морето и други. Той е и основна изходна точка за морските курорти по северното Черноморие. Известен е и с красивата си Морска градина, Делфинариума, резиденция Евксиноград и намиращият се наблизо Аладжа манастир.

В градския исторически музей се съхранява най-старото златно съкровище в Европа. През 1972 е намерена древна гробница с 280 гроба и близо 3 000 златни предмета тежащи повече от 6кг взети заедно - съкровището датира от 4 500 години Пр.Хр. 

Във Варна също така е позиционирано главното пристанище, което е както военноморско така и търговско. По време на турското робство, извинете вече е модерно да се казва "По времето на силното турско присъствие на Балканите" - Варна е била основен търговски център, точно заради голямото пристанище и хубавото си георграфско разположение.

Около Варна могат да се видят: 

- Побитите камъни

- Кралската ботаническа градина в Балчик

- нос Калиакра

Варна може да ви изненада с приятните си нощни заведения, в които никога няма да ви е скучно, а за по голямо улеснение са позиционирани едно до друго на дълга и шарена улица.

За да се впишете адекватно там е хубаво да имате желание за дълъг купон и да не забравяте да слагате по едно "МОЙ" към всяко обръщение.

 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.217146, 27.912235
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.