Населени места

районДунавски

 

Велико Търново

2
 

Средновековната българска столица Велико Тръново е разположена живописно на стръмните брегове на дълбоко всечените меандри на река Янтра.  Лъкатушейки в най-крайните поли на Стара планина хилядолетната река е издълбала във варовика приказен лабиринт, в който е израснал още по-приказен град. Красив е градът, със своите амфитеатрално разположени къщи, запленяващ с богатата си история, пораждащ възхищение във всички имали щастието да го посетят.

Интересна и величествена е историята на Велико Търново. От праисторическо време има поселище в местността. По-късно тук са живели и траки. А по римско време са били поставени основите и на първите крепостни стени. Крепостта просъществувала и по Византийско време, но била разрушена от аварите и славяните през V и VI век.

Запазените и до днес останки от Средновековието, свидетелство за Второто българско царство и възхода на града като столица на новоосвободената Българска държава. След XIIв. градът е типичен пример за феодален град, разположен на четирите хълма „Царевец“, „Трапезица“, „Момина крепост“ и „Света гора“ със своите отвесни склонове спускащи се към бързотечащата река осигуряващи естествена защита за феодалния град. Най-важна част от града е бил „Царевец“, където са се намирали царският дворец и Патриаршията.

Велико Търново като столица на Втората българска държава е бил оживен културен и стопански център. Тук е бил съсредоточен политическия живот. Феодалната аристокрация – живееща на хълма срещу двореца – Трапезица. В града се е развивала и Търновската школа, основана от патриарх Евтимий. Създадена била самобитна българска архитектура и живопис.

Краят на славата и значението на града настъпил след завладяването му през 1393г. от турците. Едва в края на XVIII век градът се оживил отново, занаятите и търговията отново процъфтявали, били построени големи къщи амфитеатрално разположени по стръмните брегове на Янтра.

След Освобождението Търново отново играе важна роля в политическия живот на страната. В града се свиква Учредително събрание и се приема първата българска конституция. Тук работи и Първото велико народно събрание.

И днес градът пази своето очарование и е любима дестинация за много българи, горди с историята си и с величествения град, бил някога конкуренция на Константинопол.

В града може да се насладите на богат нощен и културен живот. Всяка година се организира Международен фолклорен фестивал „Велико Търново“. Където стотици танцьори и музиканти от много държави дефилират пеейки и танцувайки по главната улица на града. Програмата завършва с концерт в центъра на Велико Търново.

На големи празници и по-важни събития може да се насладите на невероятното шоу „Звук и светлина“ представящо историческите събития през време на Второто българско царство, чрез ефектни аудио-визуални средства.

Не пропускайте да се разходите из „Царевец“ или по старите улички на квартал Вароша. Посетете и църквата "Свети Димитър Солунски", където през 1185 г. търновските боляри Асен и Петър обявяват избухването на въстанието срещу византийското господство. Минете по Владишкия мост в Асеновата махала, бил дълги години единствения път за красивото село Арбанаси.

Велико Търново ще ви плени и ще ви накара да искате да се върнете скоро отново в този красив и величествен град.

 

В града също може да посетите:

Църква "Свети Четиридесет мъченици";

Катедрала „Рождество на Пресвета Богородица“;

Регионален исторически музей;

Археологически музей;

Музеи „Възраждане“ и „Учредително събрание“;

Музей Нова история;

Музей "Затвор";

Сарафкината къща;

Къща музей на П.Р.Славейков;

Къща музей на Емилиян Станев;

Улица на занаятите Самоводска чаршия;

Улица "Гурко";

Ханът на хаджи Николи;

Стамболовият хан.

 

В близост до град Велико Търново се намират:

Археологически резерват "Никополис ад Иструм";

Хълма Трапезица и останките от тракийско селище;

Хотнишки водопад;

Патриаршески манастир „Света Троица“

Преображенски манастир „Свето Преображение“

Арбанашки манастир „Света Богородица“

Плаковски манастир „Св. Пророк Илия“

Къпиновски манастир „Свети Никола“

Килифаревски манастир „Св. Рождество Богородично“

Мердански манастир „ Св. четиридесет мъченици“

Петропавловски манастир (Лясковски) „ Св. св. Апостоли Петър и Павел“

Присовски манастир "Св. Панталеймон"

 

Празникът на града е 22 март. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.078556, 25.627157
Сайт
Отвори в нов прозорец
 

6 Допълнения

 

Международният Фолклорен Фестивал, който се провежда всяко година през лятото във Велико Търново, е едно наистина различно преживяване. По време на него може да видите на живо народни танци на много държави, нещо което рядко бихте видели дори на екскурзия до съответната държава.

 
 
 

И моят поглед на Фолклорния Фестивал 2010г.

 
 
 
 
 
 

Население към 1.02.2011 г. - 68197 души.

 
 
 

по случай коледните празници ще могат да се насладят на спектакъла "Звук и светлина" безплатно на 10,17 и 24 декември 2011Г. в 19:00 ч. от площада пред Царевец.

 
 
 
 
 

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.