Населени места

районРодопски

 

Велинград

0
 

Велинград е може би най-известният балнеоложки и СПА (както е модерно да се казва сега) курорт в България и дължи тази си слава на многобройните извори с лечебна минерална вода на неговата територия.

Градът се намира в югозападна България, в област Пазарджик, на около 120 км от София и на 50 км от Пазарджик. До него се стига сравнително лесно от повечето големи градове (тъй като е туристически център и има добре уреден транспорт), като това може да стане с автомобил, влак или автобус. Пътят за Велинград и с трите вида транспорт минава през красивото Чепинско дефиле (за идващите от София, Пловдив и всички останали населени места на изток от Велинград). Там тясното шосе криволичи между отвесни скали, издълбани от малката река Чепинска, а на сантиметри от скалите (а понякога и през самите тях) преминава единствената работеща в България теснолинейка между Септември и Добринище. Гледката през дефилето е много красива през всички сезони, но малък недостатък е това, че като цяло няма къде да се спира за снимки или просто да й се полюбуваме. Но това пък ни дава стимул да пътуваме натам още много пъти, за да си я припомним.

Самият Велинград е рекламиран напоследък като СПА столицата на Балканите и това съвсем не е случайно. В града има десетки малки и големи хотели, почти всеки с минерален басейн и СПА център, предлагащ масажи и различни лечебни процедури. Има и къщи за гости, които не разполагат с такива екстри, но пък в града има обществен минерален плаж (през лятото) и градски бани, които могат да се посещават от всички гости и жители на града. Възможностите на нощувка варират от малки стаи в частни къщи до големи 5-звездни хотели – за всеки джоб и вкус. Въпреки че е голям туристически център обаче, едно от хубавите неща във Велинград е, че не си личи да е пренаселен с туристи и някак все още е и нормален град за живеене, а не курорт, в който всички живеят и работят единствено за туристите.

Съвсем не са малко и другите забележителности във Велинград. В самия Велинград има исторически музей с постоянни и временни експозиции. Най-голямата и известна от тях е къщата музей на партизанката Вела Пеева, дала името на града. В нея има документална експозиция за живота и смъртта на народната героиня и експозиция, пресъздаваща живота на Пеева и семейството й. На 10 км западно от Велинград е местността „Бялата скала“ – лобното място на Вела Пеева.Около връх „Милеви скали“ пък има хижа и паметник на 12 партизани, убити на 4 септември 1944 г.

За любителите на разходките и зеленината има няколко много приятни парка. Най-известният и големият от тях е парк „Клептуза“, в който се намира най-големият карстов извор в България -  езерото Клептуза. От парка водят началото си и екопътеки за любителите на планинските разходки.  В езерото пък може през лятото на покарате водно колело.  Освен „Клептуза“ в града има още няколко по-малки парка и зелени площи -  парк „Двореца”, парк „Вельова  баня”, „Централен градски парк”, парка срещу къщата на Н.Гяуров,  градинка „Финансовото”, зелена площ „Еделвайс”.

 

Освен минералните басейни в хотелите, във Велинград има и няколко обществени бани, някои от тях с богата история.

 „Сярна баня“ се намира в кв. Каменица и строежът й е започнал още през 1912 г. При разкопките за извора й под нея са открити римски сгради, които обаче тогава не са добре проучени и в последствие са унищожени. Банята се захранва от извор с температура 88 градуса, като за да е поносима за посетителите, тя се охлажда до 38-39 градуса. Водата е подходяща за профилактика на кариес и остеопороза, както и за лечение на гинекологични заболявания, хипертония, атеросклероза и ставни заболявания.

„Вельова баня“ се намира в кв. Лъджене в боров парк, на десния бряг на река Луковица. Името й, според легенда, идва от Бай Вельо, управител на околните села, който имал кожно заболяване и се излекувал с вода от локвата, която се намира на мястото на днешната баня. Тогава той наредил да се направи баня. Водата там се използва при стомашно-чревни заболявания, бъбречни и чернодробно-жлъчни заболявания, проблеми със ставите и периферната нервна система.

„Кремъчна баня“ – намира се в кв. Лъджене, в боровия парк до хотел „Рич“. Според исторически източници, тя датира от 1751 г. Твърди се, че е построена от някой си хаджи Якуб от близкото село Костандово, който искал да откара топлата вода до селото си, но след като не успял, построил баня. Водата е полезна при заболявания на нервната система, болести на обмяната на веществата, сърдечни неврози, хипертония и др.

Радонови бани – има мъжка и женска и се намират близо до парк Клептуза. В съдържанието на водата има от благородния газ радон, който има противовъзпалително действие и съдейства за образуване на витамин D в организма. Не е ясно кога за пръв път е построена баня на това място, но според надпис, който стоял над вратата й, тя е било обновена през 1750 г. от Мехвед лин Хасан. Твърди се, че той похарчил голяма сума за ремонта, а банята станала хит сред големците в Пазарджик и околността.

 

От района на Велинград тръгват и няколко туристически маршрута, като най-поддържаните и посещавани от тях са:

Велинград – „Стража“ – „Калето“  - гара Костандово

Велинград, кв. Каменица – „Градот“ – „Извор“ – „Драгиче“ – „Стария чарк“ – Велинград

Велинград – „Стария чарк“ – „Печенег“ – „Кладова“ – „Бялата скала“ – „Самоводица“ – „Стария чарк“ – Велинград

Велинград – „Славееви скали“ – „Локвата“ – Юндола

Велинград – връх Острец – Света Петка – Юндола

Велинград – „Просце“ – „Брези“ – „Блатца“ – Ракитово

Велинград – „Чадъра“ – връх Сюткя

 

В близост до град Велинград може да посетите още:

 

 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.027232, 23.996540
Адрес
Велинград
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.