Населени места

районСофийски

 

Етрополе

0
 

Етрополе е малко градче в полите на Стара Планина. До него можете да стигнете по магистрала Хемус, което го прави една сравнително лесно достъпна дестинация. 

Някои от най-често посещаваните туристически забележителности в района са : Етрополският Манастир "Света Троица" и водопадът "Варовитец", които са на около 6 км от града, а в самия град е интересно да се видят Историческия Музей и Часовниковата кула. Музеят е поместен в автентична възрожденска къща, която по време на турското робство се е ползвала за конак. Часовниковата кула, която е една от най-старите в България, действа и до сега, като камбаната й отброява всеки кръгъл час. В града има запазени, освен музея, още няколко страринни къщи, които обаче вече се броят на пръсти. Заслужава си да се види и обновената сграда на единственото училище в града - ОУ "Христо Ботев" (намира се точно срещу музея). 

Празникът на града е към края на юни месец, когато в града идва увеселителен парк и променя облика му до неузнаваемост. Друго мероприятие, с което градът е известен е така нареченият Зетьов празник, в който участват предрешени местни жители, които не са родом от Етрополе.

А ако сте любители на конните спортове, съвсем близо до входа на града, има и конна база. Ако сте решили да посетите Манастира, няма начин да не минете покрай нея. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.834645, 24.001169
Адрес
Етрополе
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.