ЗабележителностиПриродни

районЧерноморски

 

Резерват Калиакра

1
 

Резерват Калиакра обхваща едноименния нос, както и околната акватория (общо 688 ха). Създаден е през 1960 г., а през 1980 г. е разширен. Целта е да се опазят характерната степна растителност, обиталищата на тюлена – монах и някои видове птици.

Нос Калиакра е крайният завършек на тясното полуостровче, с което се вдява на юг в Черно море високото и равно Добруджанско плато.

Високите и отвесни брегове достигат до 60-70м. Гледани откъм морето, и дори от брега, скалите са величествена и спираща дъха гледка.

Полуостровът е изграден от почти хоризонтално разположени сарматски варовици и конгломерати, ивичести, обагрени с тъмночервени и червеникавокафяви краски. На скалната тераса се оформя пустееща повърхнина, известна под името "кайряка". Този типичен карстов ландшафт е покрит с разнообразна (над 450 вида) растителност със степен характер. От тях 45 вида са редки, застрашени от изчезване и ендемити. Районът на Калиакра е единственото място в света, където се срещат растенията калиакренско плюскавиче и калиакренска метличина. Край Калиакра се намират най-големите у нас находища на повече от 20 редки и застрашени вида растения - теснолистен божур, сарматска белевалия, седефче, лесингово коило, кавказки пелин и др.

На носа е разположена и крепостта Калиакра пазила дълги години българските брегове от морски нападения.

Посетителите могат лесно да стигнат до местността по хубав асфалтов път до паркинг непосредствено пред крепостта Калиакра. Разстоянието от град Варна е около 65км. и е на  около 25км от Балчик

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.357714, 28.465246
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.