ЗабележителностиПриродни

районСтара планина

 

Крайречен ландшафтен парк “Панега”

7
 

Най-големият карстов извор в България е Глава Панега. Той се състои от две езера: - Горно и Долно, свързани с естествен тунел (сифон). Горното езеро е по-малко по площ (дълго 73 и широко 22 м) е по-дълбокото - 16м. Водата на езерото е млечно зелена, а силният подводен "фонтан" бликащ от дъното на езерото образува едва забележими концентрични кръгове на повърхността. Варовит блок разделя двете езера.

Долното езеро е по-голямо по площ и с дълбочина до 7 м. Около езерото има тополи, тръстики и водни лилии. От този красив извор започва началото си река Панега, която изминала едва 40км се влива в река Искър. В долината на реката е изградена еко-пътека на  ГЕОПАРК “ИСКЪР–ПАНЕГА”. Началото на тази пътека е край шосето СофияПлевенРусе, малко преди град Луковит. Като там има изграден голям паркинг и информационен пункт. 

В местността Котлен край Луковит се намира най-ясно изразеният стар меандър у нас, наричан от специалистите “старица”. Огромният амфитеатър на меандъра Котлен е толкова впечатляващ, че различните скални фигури са получили местни наименования: Корабът Радецки, Носът, Делвата, Резето, Въртопа. Има поверие, че водата, растителността, формата и скалите на това място, създават особен жизнен биотоп и природни енергии, облекчаващи мигрена и нервни напрежения, особено целебни при езерцето Безброд.

На скален откос по дървена платформа се преминава над реката и се навлиза в къс, но впечатляващ каньон. Тук се намира Панежката Темна дупка, с извор – неизследвана пещера, забулена в догадки. Изкачвате се на платото и следвайки пътеката, след няколко километра стигате до района на Карлуковския карстов комплекс. И пещера Проходна (до нея преходът не е никак кратък, но не е и труден).

Еко-пътеката е лесна с множество мостчета и приятни сенчести места. Има изградени беседки с огнища за пикник или барбекю. Мястото е прохладно и много спокойно. В началото на пътеката има карта с означени и места с красива гледка. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.187374, 24.160368
Адрес
Луковит
Сайт
Отвори в нов прозорец
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.