Бачковски манастир "Успение Богородично"

1
 

Бачковският манастир "Успение Богородично" е вторият по големина и един от най-посещаваните български манастири (след Рилския манастир). Той е разположен в живописната долина на Чепеларска река край Асеновград.

Основан е през 1083 г. под името "Св. Богородица Петричка" (по това време днешно Бачково се е наричало Петрич) от византийският пълководец Григорий Бакуриани и брат му Абазий (които са с грузински произход). От първоначалния комплекс е останала само двуетажната костница, която съдържа отлично запазени стенописи. Манастирът е разрушен от турските армии след нахлуването им в България, но през 1604 г. е възстановен под името "Успение Богородично". Тогава е построена и днешната манастирска черква.

Бачковският манастир съдържа многобройни реликви и стенописи, най-известният от които е смятаната за чудотворна икона "Св. Богородица с Младенеца".

До село Бачково и до манастира се стига лесно. През селото минава пътят Асеновград-Пампорово-Смолян, който е много добре поддържан целогодишно. Няма как да пропуснете манастира, има много заведения и рекламни табели на самия път до паркинга за него. В близост до манастира има и водопад, гората и самият водопад са много хубави за разходка.

В манастира се предлага нощувка и въпреки голямата леглова база, е хубава предварително да си запазите стая. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
41.942222, 24.849722
Адрес
Бачково
Телефон
03327 277
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

Ivan Petrushev

19 юни, 2011

 

Много цигания има по пътя до манастира. Не се усеща на манастир или отиваш или на панаир с всичките тези сергии и скари.

 
Андрей Андреев

19 юни, 2011

 

Няма спасение от това... печалбарите се лепят там дет има хора!

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.