Населени места

районРодопски

 

Смолян

1
 

Град Смолян се намира в Родопа планина. През годините, благодарение на стратегическото му разположение, се е оформил като административен, туристически и културен център на региона. Той се намира на 270 км югоизточно от София и на 110 км от Пловдив. В близост се намират и два от по-високите планински върхове в България - вр. Перелик (2191 м.) и вр. Снежанка (1926 м.). Природните особености на района правят Смолян желана туристическа дестинация както за зимен, така и за летен туризъм. В региона на Смолян се намира и Пампорово - най-голямият родопски курорт. Друга известна местност е Райковски ливади, които се намират на около 2 км от Пампорово и 10 км от Смолян. На юг община Смолян граничи с Гърция, на север - с общините Чепеларе и Лъки, на запад е Девин, а на изток - Мадан, Рудозем и Баните. 

Градът Смолян е създаден през 1960г, като са слети Смолян и селата Езерово, Райково и Устово. Устово било занаятчийски център, Райково - търговски, а Езерово се е намирало сред Смолянските езера.

Счита се, че името на града произлиза от името на славянското племе смолени, което е обитавало Радопите през VI-VII век. Има над 200 некропола регистрирани на територията на Смолян, както и множество крепости,светилища и оброчища. Това прави възможна една наистина богата колекция в Регионалния исторически музей, носещ името на създателят си Стою Шишков ( 1865 - 1937 ). Музеят, който е създаден през 1935г., е най-голeмият в Средните Родопи и е част от Стоте национални туристически Обекта. Фондът на музея съдържа 150 000 експонати. Те датират от времето на траките до наши дни.   

Други интересни места, които можете да посетите в Смолян са Планетариум с народна астрономическа обсерватория  в центъра на града и Националната астрономическа обсерватория "Рожен". Обсерваторията "Рожен" се намира на около 6 км от превала "Рожен" и е най-голeмият научно-изследователски комплекс в областта на оптическата астрономия в Югоизточна Европа. 

Друго интересно място е регионалната библиотека "Николай Вранчев". Библиотеката, която е създадена през 1959г., днес разполага с 234 000 издания. В Смолян има и Художествена галерия, която приютява някои от платната на Златю Бояджиев, Васил Бараков, Давид Перец и още други. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
41.574657, 24.710780
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.