Населени места

районТракия

 

Стара Загора

1
 

Град Стара Загора е шести по големина в България. Наричана е още "Градът на Липите" и "Градът на Правите Улици". Тя е разположена в южните поли на Средна гора и е в най-крайните части на обширното Старозагорско поле. През града минава река Бедечка.

Разположена на важен кръстопът, и в древността и днес, Стара Загора е град с многовековна история. Още в праисторическо време в този край е имало поселищен живот. За животът от новокаменната ера може да научите много от музей „Неолитни жилища“.

Траките основали първия град тук през VI-Vв. пр. Хр. и го наричат Берое (това име носи в момента местния футболен отбор и някои други спортни клубове). По-късно тук възниква крепостният римски град Августа Траяна (IIв.). От този период са запазени Античен форум на Августа Траяна, Римски терми до Старозагорските минерални бани и др. Градът е разрушен от хуните през V в., тогава е носил името Верея.

Кога точно областта Загоре влиза за първи път в границите на България не е много ясно. Знае се, че след обсадата на Константинопол от арабите през 717 година, при която хан Тервел оказва помощ на империята с конница и пехота и разбива 30 хилядна арабска армия, византийския император сключва с българите договор, който окончателно отстъпва Загоре. 

В средата на VIIIвек градът отново е във византийски владения. След нападения на аварите и славяните Берое бил разрушен. През 784г. византийската императрица Ирина посещава разрушения град със сина си Константин. При това си посещение Ирина отпуска държавни средства за възстановяване на града, който е бил важен административен и стратегически център в тогавашна Византия. След това посещение градът за няколко десетилетия се е наричал Иринополис (на старогръцки: Ειρήνούπολης), но името не се е запазило за дълго поради последвалото му включване в Първата бълграска държава и трайна смяна на византийското население с българско и славянско.

След падането на България под византийско владичество градът е прекръстен на Верея.

През 1370г. градът е бил превзет от турците и прекръстен на Ески Заара.

През 1875г. в града избухва Старозагорското въстание оглавявано от Колю Ганчев. То било жестоко потушено, а организаторите му обесени.

В началото на Руско-турската освободителна война Стара Загора е най-големият български град (по-голям от Пловдив и Варна), но по време на войната градът изживява може би най-кървавия си период в своята история. Под напора на 48 000 турска войска под ръководството на Сюлейман паша, малобройните руски и български опълченски части били принудени да отстъпят. Редовната турска армия убива с невероятни садистични практики между 5 000 и 15 000 българи, други към 1200 загиват от глад и преживените ужаси. Хиляди млади момчета, девойки и жени са отвлечени към Турция. Хора са одирани живи, печени на шиш, разпъвани на кръст и приковавани. Изклани са хиляди жители на града потърсили убежище в църквите на града (в църквата „Св. Троица“ са изклани 2500 души). Християнските храмовете са обстрелвани с артилерия и изгорени. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история и един от най-трагичните моменти за Стара Загора.

Градът е изгорен до основи и обезлюден. Хиляди напускат и не се завръщат повече в Стара Загора. Дори много тогавашни съвременници смятат, че повече на това място няма да съществува град. По това време в града остава едва 1 089 дома с 10 650 души, което е едва една трета от населението на Стара Загора. Цветущият град бил превърнат в пепелище.

През 1878 година в Стара Загора пристига известният архитект от Австро-Унгария Лубор Байер, който проектира модерната правоъгълна шахматна планировка, с която Стара Загора се гордее и до днес. На 5 октомври (на тази дата е и празникът на града) същата година е положен и първият камък за възстановяването. В България единственият друг град с такъв градоустройствен план е Нова Загора.

 

Малко известен факт, дори за самите жители на Стара Загора е, че патронът на града е Св. Теодор Тирон от първите християнски години до днес. За това свидетелства и храмът възникнал на мястото на древно тракийско светилище – църква Църква "Св. Теодор Тирон", намираща се в парк "Методи Кусев"- Аязмото.

Населението на Стара Загора е 136363 души.

Стара Загора все още е град разположен на важен международен кръстопът. Пътят СофияБургас (като София – Стара Загора е магистрала), както и пътя Русе - Свиленград. В града се пресичат и много железопътни линии и има добре изградена автобусна мрежа.

 

В Стара Загора може да видите:

·         Регионален Исторически Музей;

·         Хилендарски Метох;

·         Парк "Методи Кусев"- Аязмото;

·         Неолитни жилища;

·         Мемориал "Бранителите на Стара Загора";

·         Античен форум на Августа Траяна;

·         Драматичен театър "Гео Милев";

·         Къща музей, Градски бит XIXв.;

·         Държавна Опера;

·         Църква "Св. Теодор Тирон";

·         Зоопарк Стара Загора;

·         Къща-музей "Гео Милев".

·         Късно-антична мозайка от римски частен дом (ІV в.).

·      Музей на религиите (Ески Джамия)


 

В близост до Стара Загора също се намират:

·         Археологически комплекс "Източна Могила" - село Караново;

·         Старозагорски Минерални Бани;

·         Богородична стъпка;

·         Италианският мост до село Змейово;

·         Село Ягода (богато на минерални извори).

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.423917, 25.624902
Адрес
Стара Загора
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.