ЗабележителностиИсторически

районСтара планина

 

Паметник-костница на Ботевите четници

0
 

След като на 1 юни Ботевата чета се изтегля към вр. Вола и оттам към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на цял ден води сражения, щабът на четата се събира привечер, за да обсъди по-нататъшните действия.

По време на заседанието Христо Ботев е убит. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток. Част от Ботевата чета начело с Георги Апостолов води сражение на 2 юни 1876 година (21 май по стар стил) в района на Рашов дол, край Ритлите. попадат на засада. Успяват да се укрепят в кошарата на Мария Цоловска в Рашов дол. Но редовната войска и башибозук под командването на Мехмед Селимооглу и обгражда кошарата. Озверените черкези се нахвърлят върху безжизнените трупове на четниците, отсичат главите им, набучват ги на колове и ги понасят към Орхание, за да плашат раята и да събират бакшиш.

На следващия ден цялото население на Скравена е изкарано да види нечовешкото шествието на башибозука, носещ забити на колове главите на четниците. Селските първенци Георги Стаменов и Петко Студенковски успяват да откупят главите и още същата вечер жените от селото ги измиват, увиват в домашно платно и погребват в двора на църквата. На 3 юни 1930 година, по предложение на поп Георги, тленните останки са извадени и изложени в специална витрина в църквата.

През 1982 година са преместени в специално изградената костница по проект на архитектката Росица Грънчарова, скулпторката Стефана Бояджиева и художника Божидар Овчаров.

Паметник-костница на Ботевите четници е единствена в България и тя дава основание през 1934 г. Орхание да се преименува в Ботевград.

От тленните останки в костницата единственият идентифициран е черепът на Георги Апостолов. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.951973, 23.768514
Адрес
скравена
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.