Сграда на Народното събрание

1
 

Сградата на Народното събрание е построена само за няколко месеца през 1884г. (по време на правителството начело Петко Каравелов) по проект на австройския архитект от български произход Константин Йованович. 

Малцина софиянци знаят, че първоначално Народното събрание се е намирало на друг адрес - в Градската градина, на мястото на сегашната столична галерия. А малко по-късно е било временно преместено на ул. Московска (сега "Къщата с часовника"). През 1884 столичната управа му предоставила парцел за строителство в тогавашните покрайнини на града.

Тук, в най-високата точка на столицата, се намирал древния некропол на антична Сердика. Според народното  поверие проклятие тегне върху сграда, издигната върху костите на мъртъвци.  

Малко известен факт е, че най-ценното нещо в сградата са дървените банки на депутатите. те са изработени през 60те години на миналия век от варен бук по уникална технология. Сглобявани са на цели редове по доста сложен начин. 

Най-въздействащо обаче е фоайето от северния вход с белите стълбища и двата реда колонади. Тук особено впечатлява ограмния кристален австрийски полилей , тежащ повече от тон. Той се сваля веднъж годишно за да бъде почистен. 

По своето архитектурно решение уникален е и Клубът на народния представител - познат повече като депутатското кафене. Той има стъклен покрив. Запознати си спомнят, че навремето това помещение е използвано от Тодор Живков за конфиденциални срещи. За него специално била направена дървена врата, през която можело да се влезне от трибуната направо в кафенето. 

Едно от най-ценните неща е библиотеката на Народното събрание. Само тук могат да се намерят всички стенографски дневници от заседанията на българския парламент  от неговото учредяване през 1879 година до сега.

Добре познатият на всички българи девиз "Съединениято прави силата" е бил махнат само веднъж през 1938г. и заменен с "В съединението е силата". Промяната обаче не била възприета добре и старият надпис бил възстановен.  

Източник : "Неизвестно за известните български родове, улици и сгради" , автор : Мариана Първанова

 

 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.694037, 23.332536
Адрес
площад „Народно събрание“ 2
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.