Водопад "Полска Скакавица"

3
 

Той се намира в Земенска планина, част от Конявско - Милевската планинска група и е по поречието на малката рекичка Големи дол, която се влива в Струма.

Водопадът не е лесно достъпен, защото няма асфалтиран път в близост до него. Ако решите да ходите с кола е цяло приключение първо да откриеш селото и после водопада. По пътя за Кюстендил се отбива надясно след село Дворище в посока село Ръждавица. Като изкачите билото, започва черен път вдясно, по него с по-висока кола може да стигнете до най-отдалечената махала на ръба на скалата чак до изоставеното училище и малкия параклис на ръба на скалата, точно над водопада. От там покрай единствената къща, в която целогодишно има живущи хора, се спускате по пътека с много красиви гледки към Земенска и Коньова планина и да достигнете подножието на водопада. В селото има къде да се яде и пие. Срещу прилично заплащане може да опитате от любимите за местните палачинки и да пиете лимонада в бутилки като от едно време.

Другият вариант, и според мен по-лесният, е да хванете пътническия влак СофияКюстендил и да слезете на спирка Скакавица. От там се тръгва в посока Кюстендил по жп линията и след 5 минути ходене се стига до ЖП тунел, в ляво от който има пътечка по поречието на река Струма, водеща към водопада. По пътеката до водопада има около 30 минути ходене.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.413152, 22.684499
Адрес
село Полска Скакавица
 

3 Допълнения

 

Водопадът Полска Скакавица може да бъде както един лесно достъпен маршрут, така и доста забавно леко екстремно преживяване. Лесно досптъпен е, защото от мига, в който слезете от влака на гара Полска Скакавица, имате една една не много трудна разходка, докато се изправите пред внишителния с височината си водопад. За съжаление обаче водопадът не се вижда в цялата си прелест ако просто застанеш там до където стигат повечето хора. Затова решаваш да се покатериш по хълмчето, за да видиш отблизо къде пада водата. За това упражнение се изискват малко приключенски дух и не е зле да имате добро обувки. След като изкачите въпросното хъмлче, попадате точно там, къедто пада водата и дори може да минете под нея, но отново трябва да внимавате, защото мъхът, който покрива скалите е доста хлъзгав. Слизането ( ако изберете правилната посока ) може да е подпомогнато от дървета и храсти, за които ще искате да се държите.Водопадът Полска Скакавица може да бъде както един лесно достъпен маршрут, така и доста забавно леко екстремно преживяване. Лесно досптъпен е, защото от мига, в който слезете от влака на гара Полска Скакавица, имате една една не много трудна разходка, докато се изправите пред внишителния с височината си водопад. За съжаление обаче водопадът не се вижда в цялата си прелест ако просто застанеш там до където стигат повечето хора. Затова решаваш да се покатериш по хълмчето, за да видиш отблизо къде пада водата. За това упражнение се изискват малко приключенски дух и не е зле да имате добро обувки...
Покажи всичко

 
 
 

А в селото може да похапнете хубави палачинки и лимонада като от едно време.

 
 

Shv

 

:)

 
 

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.