ЗабележителностиПриродни

районРило-Пирински

 

Седемте рилски езера

0
 

Може би най-известните планински езера в България са Седемте рилски езера. Красивите ледникови езера са в Дамгския дял на Северозападна Рила, разположени стъпаловидно между 2100 и 2500 метра надморска височина, те са прелестна и незабравима гледка.

Езерата са кръстени според специфичните си външни особености Сълзата е най-високо разположено езеро, то почти през цялата година е покрито с лед и сняг. Има формата на сълза от където идва и името му. Окото все едно е обърнало поглед към небето. То е най-дълбокото циркусно езеро (37,5м) в България (след него е Попово езеро в Пирин планина). Бъбрека – с най-стръмни брегове. Близо до него, всяка година, хиляди дъновисти се събират за ритуален танц – паневритмия (Бялото братство). Най-голямото по площ от Седемте рилски езера е Близнака. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро. Най-ниското от езерата е Долното езеро. В него се събира водата, която изтича от останалите. Долното езеро дава началото на река Джерман.

В близкото минало стъпаловидния циркус на Седемте езера и самата езерна група се е наричал Еди гьол, а езерата - Едигьолски. Отделните езера са носили имена, различни от днешните. Те са се казвали както следва: Сълзата-Баш гьол, Окото - Чанак гьол, Бъбрека - Кара гьол, Близнака - Чифте гьол, Трилистника - Средния гьол. Последните две езера - Рибното и Долното, не са имали самостоятелни имена.

В местността на езерата има две хижи: х. Седемте езера и х. Рилски езера. Хижа Седемте езера е по старата от двете и не винаги е отворена. Тя е разположена до Рибното езеро в подножието на връх Харамията. По-новата – хижа Рилските езера е модерна хижа, построена в края на 80-те години, и има изграден лифт до нея от х. Пионерска. Лифтът предизвика редица все още не решени спорове, относно законността на съоръжението. Той е седалков, двуместен и изкачването трае около 15мин. До х. Пионерска се стига по обновен асфалтов път от Сапарева Баня.

До езерата може да се стигне и от Рилския манастир през хижа Иван Вазов.  Това е и предпочитания маршрут за запалените планинари. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.205619, 23.311529
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.