Църква Свети "Теодор Тирон", Стара Загора

1
 

Църквата Свети "Теодор Тирон" Стара Загора е построена през 1932г. А през 1943г. е изографисана от Николай Евгениевич Ростовцев (1898, Харков, Украйна-19.06.1988, София),заедно с художника Владимир Егер. Ростовцев е ръководител на повторното изографисване на църквата в Шипка - "Рождество Христово", а също е работил и по "Света Неделя" и в Руската църква в София има негови стенописи и икони.

Сградата на църквата се намира в парк "Митрополит Методий Кусев" в град Стара Загора, като под сградата има Аязмо и подземно езерце.  

Легенда гласи, че по  времето на княз Борис I в Стара Загора властвал княз Цолю, който имал дъщеря на име Цветана. Когато Цветана се разболяла, князът се съгласил тя да бъде лекувана от лекари-християни, негови пленници. Покръстили я в извора наАязмото и я нарекли Теодора. Като по чудо в момента на покръщението, тя оздравяла. Капището на Аязмото се превърнало в християнски храм. В тази местност изникнал един монастир посветен на Светого Велико-мученика Теодора Тирона, по името на покръстената княгиня Теодора.

Според изследванията на митрополит Методий Кусев на Аязмото е бил покръстен и княз Борис I, с което се поставило началото на приемането на християнството като официална религия в България. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.436033, 25.618197
Адрес
Стара Загора, Аязмото
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.