Земенски манастир „Свети Йоан Богослов“

0
 

До град Земен, на 15 км. от международния път от София за Кюстендил и Гюешево, се намира Земенският манастир “Св. Йоан Богослов”.

Разположен е в красива местност в полите на Конявска планина, в близост до Земенския пролом по поречието на река Струма.

Църквата на манастира датира още от XI  век и е единствената оцеляла постройка от основаването на обителта. Тя както и манастирът не са действащи и са превърнати в музей. Храмът е каменна постройка с много красива архитектура. Интересен е и олтарът, който всъщност е масивна каменна плоскост, и подът от разноцветни мраморни и каменни парчета, събрани от дарения от местното население при строежа. Най-силно впечатление обаче правят стенните рисунки, които покриват изцяло вътрешните стени на храма и представляват безкрайно преливане на сцени и образи от библията. Повечето са от 14-ти век, а изображението на Св. Ана е единственото, оцеляло от самото създаване на храма. Запазени са и създадените по-късно образи на Св. Иван Рилски и Св. Климент Охридски, на деспот Деян и жена му Доя и др. Запазена е и единствената в средновековната живопис сцена, изобразяваща приготвянето на гвоздеите за разпятието на Христа. Църквата е обявена за национален паметник на културата, а ктиторските портрети в Земенския манастир са най-старите и с най-голяма художествена стойност непосредствено след ценните образи на Калоян и Десислава на стените в Боянската църква.

През Второто българско царство манастирът е влизал в пределите на крепостта Землинград, която охранявала Земенския пролом на р. Струма. Разграбван и разрушаван от времето на битките на Кракра с византийците, през Сръбските опустошения от 1189г. до набезите на османлиите в края на 14в., след което обителта запустяла.

В първите десетилетия на 19в. Земенския манастир е възобновен и тогава било издигнато жилищното крило. В навечерието на Априлското въстание земенския игумен Михаил организирал чета, с която смятал да подкрепи въстанието, за което заплатил с живота си. След Освобождението единственото, което било добавено към манастирската застройка, е малка камбанария в двора до жилищното крило.

В Земенският манастир не се предлагат спане и храна. Манастирът не е действащ, обслужва се от двойка пенсионери.

Манастирът отстои на 36 км от Кюстендил и на 70 км от София. До него се стига лесно – от центъра на гр. Земен разстоянието е 5 минути с кола или половин час пеш. Пътят е асфалтов.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.467500, 22.738611
Адрес
Земен
 

2 Допълнения

 
 
 
 

Хубаво место, стига да не е пренаселено. Аз последният път бях точно на Великден и имаше много хора.

 
 

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.