Язовир Кърджали

0
 

Язовир Кърджали се намира в Източни Родопи, в близост до град Кърджали. Язовирът е разположен на река Арда и е един от най-големите в България.

Язовирът е предпочитано място през летните дни за къмпинг и почивка на жителите на Кърджали и гости на града. Около язовира има изградени хотели, ресторанти и летни вили.

Една от атракциите на язовира е корабът Емона. Построен 1945г. във Варна, корабът е бил част от българският пътнически морски флот и дълги години е правил курсове по нашето Черноморие та дори чак до Истанбул.  След околосветското пътешествие на капитан Георги Георгиев (който е почитен гражданин на град Кърджали) е взето решение „Емона“ да бъде транспортирана от Бургас до Кърджали. На 3 май 1979г. корабът е качен на трейлер. Преместването отнело цял един месец като не се е разминало без инциденти. Близо до Кърджали , на завоя до входа на село Чифлик, колесарите на трейлера се забили в къща и селски двор, а корабът почти се обърнал на десния си борд. Престоял така месец и половина. Изразходвани били много пари за специалисти от Варна и Бургас. Крикове, полиспаси, багери и кранове копаели ежедневно по сантиметри, за да успеят да качат кораба обратно на трейлера. Тогава вестниците и международните телевизии съобщили за първото корабокрушение на суша в света. В крайна сметка кораба бил закрепен и успешно транспортиран до язовир „Кърджали”. Вече в язовира, имало още един инцидент. В язовира той още дълги години превозвал туристи, до средата на 90-те. В момента кораба още е на вода, но вече не плава, а посреща пасажери само като ресторант.   

Как да стигна до там?

Карта

Координати
41.673527, 25.238942
Адрес
Кърджали
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.