Одеонът на Филипополис (Пловдив)

0
 

 

В центъра на Пловдив, непосредствено до Централната Поща е разположен Форумният коплекс на Античен Филипополис. Комплексът представлява многофункционално публично пространство, включващо открит площад, заобиколен от магазини, важни сгради свързани с функционирането на местната власт - седалището на градската управа - булевтерионодеон, библиотека, сграда на съкровищата и други все още не проучени обекти. Знае се за четири основни строителни периода и множеството преправки, предизвикани от разрушения, пожари или износване на конструкциите.  В този си вид форумният комплекс функционира от I до средата на V век. С налагането на християнството през ранновизантийската епоха и промяната на структурата на обществения живот форумният комплекс е изоставен, а строителният материал ограбен. За кратко време останките от градежи се приспособяват за жилища. По-късно, през Х-ХII век, тук се разполага некрополът на един от средновековните жилищни квартали.

Одеонът е единствената цялостно проучена, реставрирана и експонирана сграда в северната част на форумния комплекс. Западно от него е разположен малък площад, от който в проучения до днес сектор се виждат няколко стълба с полуколони, оформящи лишен портик. Южно от площада е разположена библиотеката с фасада и достъп откъм амбулаициото.

 

Реставрацията на одеона е осъществена през 2001 година със средства предоставени от фондация "Левентис". Реставрацията се базира на останките от последния строителен период тук, реализиран след средата на III век, когато градът е разрушен и ограбен от готите.

 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.143757, 24.750280
Адрес
Пловдив
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.