ЗабележителностиПриродни

районСтара планина

 

с. Черни Вит

0
 

Добре дошли в сърцето на Балкана, тук където бързи ручеи си проправят път между букови дървета, за да се влеят в река Черни Вит.

с. Черни Вит, като част от Тетевенският Балкан влиза в територията на Национален парк “Централен Балкан. Село Черни Вит се е сгушило живописно по двата бряга на река Черни Вит. Отстои на 126 км. североизточно от гр. София, като 91км. се преминават по магистрала „Хемус”,  главен път А2.  Приблизително на 84 км. югозападно се намира от гр.Ловеч, а само за 10 мин. с кола можете да посетите гр. Тетевен.

Вековната гора, големите каменни блокове и трудно проходимото поречие са дали името както на реката, така и на селото. Релефът на с. Черни Вит е подчертано планински. Надморската височина е в диапазон от 450 метра при местността Пеловото до 2033 метра на връх Картал. Черни Вит е изходен пункт към високопланинските местности и хижи. В близост се намира Националният парк „Централен Балкан” с най – големия буков резерват в Европа – “Боатин”, известен със своите вековни дървета и богато биоразнообразие. Запазени природа, бит, традиции и култура чертаят пътя на развитие и определят бъдещето на селото. Черни Вит има 730 жители и е част от Тетевенска община в Северозападен район. Най-младите се обучават в местното училище с разширено изучаване на народна музика.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.878987, 24.194940
Адрес
с. Черни Вит
Телефон
+359879391510
Сайт
Отвори в нов прозорец
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.