ЗабележителностиПриродни

районЧерноморски

 

Посетителски център "Поморийско езеро"

2
 

Поморийско езеро е защитена местност от 2001 г., а високата му природна стойност е оценена и на международно ниво с включването му в Списъка на влажните зони с международно значение и общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Високата соленост на езерните води, в комбинация с топлия климат, още от древността са били предпоставка за развитие на солодобив.

Днес, езерото е известно и с черната лечебна кал. Калта и лугата са изключително богати на минерали и микроелементи и се използват за медицински и козметични цели, което нарежда град Поморие сред основните балнеологични центове в страната.

Поморийско езеро е дом на редица застрашени растителни и животински видове.

Района на езерото е най-голямото находище на редкия растителен вид синя тойна, който е включен в Червената книга на България. Други интересни видове са пясъчната метличина, крайморското какиле, морският чистец, солянката и др.

Разположението на езерото по големия миграционен път на птиците Via Pontica определя голямото им разнообразие - 269 вида! Езерото е основно място за гнездене в България на редица застрашени видове като гривестата, речната и белочелата рибарки, саблеклюна, немия лебед, кокилобегача, морския дъждосвирец, белия ангъч и др.

В района на езерото е постигнат и един от най-големите резултати за опазване на застрашени видове птици: на специално изградени островчета от доброволците на „Зелени Балкани” в езерото гнезди най-голямата колония от гривести рибарки на Балканския полуостров.

Ако искате да научите повече за природата в района, можете да посетите новооткрития Посетителски център „Поморийско езеро”. Разположен е на южния бряг на езерото, в непосредствена близост до Музея на солта и предлага атрактивна експозиция от фотоси, макети и видеоклипове.

Професионален гид ще ви разкаже за особеностите и ценностите на района и ще ви насочи къде може да се разходите и видите някои от обитателите на езерото. От терасата на центъра ще се насладите на просторна гледка към местата за гнездене на птиците в езерото. Със специализираната оптическа техника ще имате възможност да видите обитателите отблизо и да се научите да ги различавате.

Посетителският център „Поморийско езеро” е отворен индивидуални и групови посещения през цялата седмица от 9,00 до 19,30 часа (без понеделник и неделя).

 

Входни такси:
- за възрастни - 2 лв
- за ученици и деца - 1 лв
Беседа на организирано групово посещение - 50 лв
Наем семинарна зала
- за 1 час - 20 лв
- за 1 ден - 100 лв

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.565498, 27.630913
Адрес
Поморие
Телефон
0885108716
Сайт
Отвори в нов прозорец
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.