Етнографски музей - Варна

0
 

Разхождайки се из морската ни столица, любопитният човек може да се натъкне на много интересни неща. Едно от тях е Етнографският музей във Варна. Тук посетителят може да открие, че градът е не само курорт и пристанище, а е изпълнен с много традиции, история и трудолюбив народ.

Музеят е открит през 1974г. и се помещава в изключително красива възрожденска къща, строена около 1860 г. В него е експонирано огромното разнообразие в културата и бита на хората от Варненския край от втората половина на XIX и началото на XX в. Експозицията е дело на арх. Камен Горанов, художник - доц. Асен Стойчев и етнографите Мария Николова и Георги Вълков.

На първия етаж могат да се видят инструменти и демонстрации за многото и разнообразни поминъци в Варненско. Застъпени са важни отрасли за Черноморския бряг, като риболова. . В експозицията са показани пособия, използвани за речен риболов и за ловене на риба в Черно море – сак (мрежена торба със заострено дъно), сляп кош, винтер (система от слепи кошове), различни видове мрежи, металически и стъклени шамандурки за поддържане мрежите на нивото на водата, игли за плетене на рибарски мрежи.

 След като се потопите в трудовия свят от преди индустриализацията може да се отправите към втория етаж на сградата, където е разположена сбирка от народни носии, които дават представа за демографския облик на Варненския край.

Библиотеката на Етнографски музей разполага с над 1600 броя книги и албуми, както и с периодични списания: "Българска етнография", "Български фолклор", "Исторически преглед", "Векове", "Изкуство", "Проблеми на културата", чужди издания на руски, сръбски, полски, немски език.

Работно време:

·         Вторник-неделя: 10:00-17:00ч.

·         Почивен ден: понеделник

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.201207, 27.913521
Адрес
ул. "Панагюрище" 22
Телефон
052 63 05 88
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.