Римски терми (Варна)

0
 

Римската империя е оставила и своя принос по нашите земи чак до Варна (Одесос). Която от 15 г. пр. Хр. е част от Римската империя в провинция Мизия, но запазва известна самостоятелност (като правото да сече свои монети и да няма римски гарнизон). Като главно пристанище на Мизия, градът е бил силно повлиян от римската култура, за което са построени Римски терми. Те са едни от най-запазените останки от това време не само във Варна, но и в цяла България, строени са през II в. Те са от т. нар. “малък императорски тип” и това е най-голямата римска баня на Балканския полуостров – с площ от 7000 кв. м. Тя е четвърта по големина в Европа – след термите на Каракала и Диоклетиан в Рим и в Тревира (Трир, Германия). Използвана е до края на ІІІ в.

От шестдесетте години на ХХ в. Римските терми са архитектурен паметник на културата от национално значение. И са много приятно място за посещение в центъра на Морската ни столица. Запазени са големи части от стените, които са достигали до над 20м. Около термите в римско време е имало множество магазини и са били важен обществен център.

В ХІХ в. подземията на термите са ползвани като затвор наречен от турците Ичкале. Стамболовистите затварят и изтезават тук в 1892 г. Петко войвода.

Днес през лятото в термите функционира летен театър и се изнасят концерти.

Входът е платен.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.200259, 27.918348
Адрес
Ул. "Сан Стефано", Варна
Телефон
052 68 10 30
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.