ХРАМ “УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА”(СТАРАТА) във Варна

0
 

“Устрои се тоя Свети Храм на Пресветата наша Богородица с помощ и разноски на всички благочестиви християни на тоя град. 1602 година”

 

 

Този надпис (на гръцки език) от мраморната плоча намираща се вътре в църквата, ни връща в миналото, в смутните времена, в които е построен този храм. Той ни напомня ,че това е най-старата действаща църква във Варна. Видът, в който я знаем днес е следствие от няколко пристроявания. Първоначално Храмът е бил с размери 7/8 м. Първото пристрояване е с малка чупка на запад, като новопостроеното е с дължина 2,4м. По-късно се удължава с още 4,5 м. и най-накрая, следвайки същата посока се пристрояват 7,5 м. с издигане от 0,40 м.Така през годините се е оформил сегашният вид на Храма.

До 1914 г. тя е под опеката на гръцката митрополия, след това е затворена за десетина години, а през 1924 г., след идването на българския й настоятел е отворена отново. Иконите в черквата са истинско съкровище и малко храмове могат да се похвалят с такова богатство, твърдят експерти. Единственото противоречие с църковните предписания е, че повечето ликове на светците гледат на юг, а не на запад. Братя Шкорпил изказват мнението, че тук би могъл да бъде гробът на Владислав Варненчик.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.200865, 27.917471
Адрес
Варна
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.