Бузовград - мегалита

0
 

До мегалита се стига по маркирана екопътека от с. Бузовград. Маркировката е нова, указателни табели има както в центъра на селото, така и по пътя. Маршрутът е лесен, изминава се за 45-60 минути а денивелацията е минимална.
Обектът край с. Бузовград представлява скална група, в която чрез изсичане е обособен отвор, състоящ се от два хоризонтално поставени каменни блока, имащи за своя база два такива, които са част от основната скала на масива, образувайки по този начин трилит. Множество скални структури са разположени на територията на хълма, като т.нар. “трон” (за наблюдателя), намиращ се на 5.80м източно от отвора и “жервеник” – в съседство, в продължение на изток. Издължената (от изток на запад) скала, върху която е издялан “тронът” се намира точно на линията между вр. Триглав (2276м) в Стара планина и светлия отвор на трилита. В по-голям мащаб – мегалитният паметник попада на един от върховете на триъгълник, на чиито останали ъгли се намират царският град Севтополис (под водите на яз. Копринка) и могилата Голяма Косматка.
От една от споменатите структури – “трона” (плитко вкопана форма с оформени тазова и гръбна части) в седнало или изправено положение, на височина 1,70м зрителната линия съвпада с тази на хоризонта, като оста преминава през средата на отвора в трилита, разделяйки, в този момент, зрителния ни обхват на успоредни дялове небе и земя. От друга страна, в контура на зрителния отвор попада линията на билото на Централна Стара Планина, като от тази позиция доминира вр. Триглав , по чиито южни склонове се намира водосборния басейн на Тунджа (Тонзос – свещената река на етноса, населявал земите в Казанлъшката долина). Изследванията на съоръжението, показват, че посредством наблюдения от “трона” е възможно фиксирането на лятното слънцестоене или началото на летния сезон. (Изказани са предположения, че календарът регулиран от този обект, е съставен от година (365 денонощия), разделена на 8 месеца, всеки с продължителност 45-46 дни.)

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.570212, 25.377216
Адрес
Бузовград
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.