ЗабележителностиПриродни

районСтара планина

 

Язовир Йовковци

0
 

Язовир Йовковци се намира на 5 км от град Елена и е един от най-големите язовири в България. Той е едновременно основен източник на питейна вода на няколко селища в района, любимо място за риболов на множество рибари и дестинация за туристите, тъй като е изходна точка за няколко туристически маршрута.

Язовирът е изграден на река Веселина, на територията на община Елена. Строителството му започва през март 1968 г., като за целта са разрушени няколко села. Едно от тях – Йовковци – е дало името на новия язовир. Днес останките от къщите на селото се намират под водата. Първото пускане на вода от язовира е на 25 април 1979 г. През 1981-1982 г. е пуснат хидровъзел Йовковци.

Днес язовирът е източник на питейна вода на 250 000 жители от градовете Елена, Велико Търново, Горна Оряховица, Габрово, Дряново и др. Той е и харесвана дестинация от рибарите, тъй като във водите му могат да се уловят шаран, толстолоб, бяла риба.

Около язовира има изградена добра туристическа инфраструктура и той е подходящ и за ваканция и туризъм. От там започват няколко туристически маршрута, част от които завършват под връх Чумерна (1536 м). Има изградена и конна база. 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.936258, 25.774137
Адрес
Елена
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.