Сини Вир - Ковачевица

0
 

Местността Сини вир е една от красивите природни забележителности в Западните Родопи, близо до историческия и архитектурен резерват – село Ковачевица. Тя представлява уникална каскада от прагове и водопади по живописното ждрело на река Канина,  около която стърчат непристъпни 300-метрови скали. Падащата вода е издълбала няколко котли, дълбоки до 5 метра, най-големият от които е Синия вир. Всеки турист, видял мястото, веднага разбира откъде идва името му – от кристално чистата вода с изумруден цвят.

Според туристическите пътеводители до местността се стига за около час пеша, като се върви западно от селото, но препатили уточняват, че трябва да си предвидите повече време. За туристите има две табели, указващи пътя към мястото – едната е в центъра на село Ковачевица, а другата на около 4 км от него, в посока към Държавно горско стопанство „Беслет”. Втората табела се намира при отбивката за екопътеката и от нея трябва да се продължи наляво по стръмна пътечка в гората, която се спуска към реката. Оглеждайте се добре за нея, тъй като не се вижда добре и може да я пропуснете. След като паркирате (ако сте с кола), трябва да продължите около час пеша по горската пътека, за да стигнете до местността Сини вир. Макар пътят да е стръмен и понякога да се чудите как ще се върнете нагоре, преживяването си струва. А и дори неопитни туристи споделят, че не е толкова сложно.

До Синия вир има и втори, по-дълъг маршрут, който се изминава пеша за около 3 часа. Той тръгва от центъра на Ковачевица на север в посока към река Канина, като има маркировка. Пътеката върви по самото корито на реката, срещу течението.  По маршрута има голяма поляна с изграден заслон и бивак за туристите, заедно с маси, пейки, огнища и възможност за разпъване на палатки. Този маршрут е предпочитан от туристите през лятото и есента, но през пролетта е недостъпен заради пълноводието на реката.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
41.695610, 23.816359
Адрес
с. Ковачевица
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.