Населени места

районРило-Пирински

 

Мелник

0
 

Мелник е най-малкият град в България, днес известен най-вече с туристическите си забележителности и с прочутото мелнишко вино. Намира се в област Благоевград, на 22 км от Сандански и съвсем близо до границата с Гърция. Днес населението на Мелник е едва около 200 души, но има богата история, която разказва, че преди векове е бил голям културен и административен център.

Предполага се, че името Мелник идва от „мел“, което означава бяла глина, креда. Именно с такъв състав са скалите, прочутите Мелнишки пирамиди, които обграждат града. Сведенията за основаването на града са оскъдни, но се предполага, че в древността този район е бил обитаван от траките, а около VI в. тук се заселват славяните. По-късно е включен в територията на българската държава. Тъй като се намира на границата между България и Византия, между XI иXIV в. на няколко пъти сменя господарите си, като е ту византийски, ту български, а през XIV в. в продължение на 15 години е под властта на сръбския владетел Стефан Душан. Последният му християнски владетел е сръбският Константин Драгаш, убит през 1395 при падането на Мелник под османско владичество.

Разцветът на Мелник е през XVIII-XIX в. Градът оживява и се разраства, става културен и просветен център, а жителите му се замогват от винопроизводство и тютюнопроизводство. По това време в него е имало 70 църкви, а в околностите – четири манастира. Четири училища са ограмотявали децата на града. В края на XIX в. градът отново запада.

Днес Мелник е популярна туристическа дестинация и пази голяма част от богатата си история в множеството запазени стари къщи, някои от които превърнати в музеи. Винопроизводството продължава да е в разцвета си, а за запалените планинари от града тръгват и няколко туристически маршрута към Пирин.

Основни забележителности:

 - Кордопуловата къща. За нея се знае, че е строена в далечната 1754 г. от богат гръцки търговец. Днес тя е най-голямата запазена възрожденска сграда на Балканите. В нея има изложба на мелнишка изба, издълбана като тунел в скалата, в която могат да се пазят до 300 тона вино

- Болярската къща – тя е полуразрушена, но е ценен архитектурен паметник от средновековието и най-старата запазена къща у нас

- Пашовата къща. Днес тя е градски исторически музей. Работно време от 9 до 17 ч., почивка от 12 до 13 ч., без почивен ден. Там се намира печатът за книжката със 100-те национални туристически обекта, в която е включен и Мелник

- Роженският манастир. Намира се на около 7 км от града. Основан е през XIII в., като многократно е ограбван и опожаряван. Днешната му сграда е от XIX в. В близост до него се намира и гробът на Яне Сандански. Важна забележителност там е манастирската църква, която е на над 5 века. Най-старият запазен до днес надпис в нея е от 1597 г.

 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
41.522665, 23.399023
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.