ЗабележителностиПриродни

районРило-Пирински

 

Попово езеро

1
 

Най-голямото езеро в Пирин е Попово езеро. То е част от Поповоезерния циркус и е едно от най-популярните места в Пирин планина за летен туризъм. Със своята дълбочина от 29,5м езерото е едно от най-дълбоките планински езера в България, задминато единствено от Окото в Рила (езеро Окото е дълбоко 37м и е част от Седемте рилски езера). Размерите на пиринското езеро са 480м на 336м, то е на четвърто място по големина в България (след Смрадливото, Горното Рибно и Близнака в Рила).

Красивата местност около Попово езеро е покрита с поляни и клек, оградена е от не по-малко красивите върхове на Пирин планина - Сиврия, Джано, Кралев Двор, Момин двор и Джангал. От езерото води началото си малък стръмен поток, който се влива в шестте Рибни Попови Езера, даващи началото на река Ретиже, основен приток на р. Места.

До 1942г. езерото се е наричало Папазгьол, което е буквален превод на сегашното му име на турски език. 

За езерото има поне две легенди. Първата е, че в него се хвърлил един поп от мъка по озлочестената му от турците дъщеря, а островчето в центъра на езерото е изплувалата му килимявка. Другата легенда гласи, че след покръстването в България един поп се качил в Пирин, за  да изгони езическия бог Перун. Намерил го, но бог Перун така се разгневил на дързостта му, че го хвърлил в езерото да се удави. И според тази легенда островът се е образувал от изплувалата килимявка.

 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
41.708171, 23.508102
Адрес
Пирин Планина
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.