Ковачевица

0
 

Ако сте любители на каменните къщи и планинските села, Ковачевица е мястото, което трябва да посетите. Селото е неповторимо през всичките сезони на годината и винаги изненадва с нови и красиви гледки.

През XV век заселници от Велико Търново създават село Ковачевица в красивата Родопа планина, на брега на река Канина. През следващите векове към малобройните жители се присъединяват и преселници от Рибново и вероятно от Банско. През XVIII век в селото пристигат и заселници от Македония.

Прехраната на селото е била скотовъдството и зидарството. От селото са излизали изкусни майстори зидари, които са работили в чужбина.

Ковачевица е един прекрасен архитектурен паметник от XVIII и XIX век, с къщи изградени изцяло от камък, като от камък е дори и покрива на къщите, дървени са само етажите на по-високите сгради. Майсторски изградени, те са запазени и до днес и всеки посетител се наслаждава на спокойствието на планинското село, на тишината и планинския аромат в една необичайна обстановка от векове.

До Ковачевица води един единствен асфалтов път от село Огняново (до Огняново се стига от отбивка, близо до Гоце Делчев, на пътя Банско - Гоце Делчев). 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
41.684881, 23.826559
Адрес
Ковачевица
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.