ЗабележителностиПриродни

районРило-Пирински

 

Стобски пирамиди

1
 

 

На 14км от Благоевград, до село Стоб се намира още едно от прекрасните творения на природата – Стобските земни пирамиди. Скалните пирамиди са разположени на двата склона на планински рид, като тези на север са по-силно изразени, а тези на юг са по-многобройни и гъсто разположени. Красивите образования са с височина между 7 и 10м, някои от тях достигат до 12м. Повечето имат форма на пирамида, но има и такива с конусовидна форма. Някои от тях имат и скални шапки, което ги оприличава на скални гъби.

Пирамидите са изваяни в ръждиво обагрен, дебел до 40м. речно-ледников шлейф (споени с глина и едрозърнести пясъци).Материалът е донесен от топящите се ледници, покривали някога високите части на Рила. И днес Стобските пирамиди продължават да променят формите и силуетите си. Поройните дъждове, топлината, студът и вятъра продължават своята работа над чудните природни скулптури. Променят ги, някои унищожават, а понякога създават и нови образувания. Най-красиви са пирамидите при залез слънце или при пълнолуние, казват местните хора.

Към Стобските пирамиди има екопътека, по която в сухо време е много приятно да повървите 40-50минути и да се насладите на красивата гледка. До първата група на пирамидите има направен дървен парапет,но към втората група е нужно да сте по-внимателни. Но не се отказвайте, стигнете до края, гледката си заслужава изкачването.

През 1964 г. Стобските пирамиди са обявени за природна забележителност.

 

До Стобските пирамиди се стига лесно, като от пътя СофияБлагоевград се отклоните на разклонението за Рилския манастир. И след 4-5км се отклоните към село Стоб. Минавате през центъра на селото и следите табелките. Достигате до храма “Св. Прокопий” и след него има информационна будка, от където почва вашата приятна разходка към образованията.  

В село Стоб може да посетите и храма “Св. Прокопий”. Това е единствената черква в България, която носи името на този светец. Старата църква е построена 1393г., но е разрушена от турците. През 1860г. е отворена и осветена новата сграда. Първото дете, което е кръстено в новата черква е живяло 100 години. Св. Прокопий, чието име носи черквата е защитник на младоженците.

 

Как да стигна до там?

Карта

Координати
42.092441, 23.123317
Адрес
с. Стоб
 

2 Допълнения

Shv

 

пирамидки

 
 
 

На будката се плаща 2 лв "екотакса".

Мястото е уникално, защото от стотиците планински била в България, само на това се наблюдават такива образувания.

 
 

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

Plamen Mladenov

15 август, 2011

 

Приятно, място за отмора и откъсване от света, изваяните от природата "пирамиди" са внушаваща гледка. В парка са направени "беседки" и пейки на който може да се отпочине и наслади на красивите гледки от този феномен.

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.