Белоградчишки скали

0
 

На запад в предбалканските дипли на Стара планина край Белоградчик са се разпрострели Белоградчишките скали. Този чуден скален свят е изграден от червени и ръждиви пясъчници и конгломерат, утаени преди милиони години през времето на триаса. Времето и външните разрушителни сили изваяли скалите в сегашните им форми, захранващи човешките фантазии оприличили ги на: „Адам и Ева“, „Ученичката“, „Овчарчето“, „Дервишът“, „Мечката“, „Камилата“, „Гъбите“, „Сфинксът“, „Монахинята“ и други,.

Белоградчишките скали обхващат ивица с размери 30км на 3км. На места те се извисяват на повече от 150м. Скалите са красиви и разнообразни във всички часове на деня, но най-красиви и събуждащи въображението са на изгрев и залез слънце.

Освен природно богатство скалите са приютили и забележителна част от местната история. И до днес може да се видят останки от Римска крепост. Свързана с местната история от римско време, чак до турско робство (свързана е и с Белоградчишкото въстание – 1850г.) и освобождението на България. Белоградчишката крепост е красив и ценен архитектурен и археологичен паметник.

Как да стигна до там?

Карта

Координати
43.622993, 22.677198
 

Няма допълнения

Все още няма допълнения към тази статия.

Напиши допълнение

Влез с потребителското си име, за да допълниш информацията за обекта.

Коментари

 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.