София-Ягодинска пещера- Триград- Пещера Дяволското гърло-Широка Лъка

 

от Ina Borisova на 22 декември 2010, 23:33 ч.

2
 

София - Триград (, )

Триград е една прекрасна дестинация както по време на зимния, така и на летния сезон.

Противно на очакванията ни, отправяйки се от Пазарджик към Девин, попаднахме на един чисто нов път, който се простира по протежението нa язовира "Цанков камък". Панорамната гледка определено допринася за приятната изненада. Има доста места, където можете да отбиете и да се насладите на мащабите на съоръжението (язовирната стена, разбира се, не е едно от тях).

През Девин се минава съвсем за кратко, така че ако искате да го посетите специално, трябва да внимавате за табелите. Друго, за което да внимавате, са постовете на гранична полиция, които с голяма вероятност ще ви спрат за редовна проверка. Може и да не проверят дали носите вериги, но за собствена сигурност, това е задължително условие, макар местните да се справят учудващо добре и без тях. Важно нещо, за което да внимавате, по време на целия маршрут са падащите камъни, които за съжаление на навсякъде да обезопасени.

Пещерите Дяволското гърло и Ягодинската пещера са доста различни по вид, гледка и скални образования, които предлагат, но за любителите нито една не е за пренебрегване.

Нещо характерно, което със сигурност ще ви предложат родопчани, е мурсалския чай. В Триград лесно ще разпознаете центъра - пред единствения блок в селото, където е и пощата. Дори и да нямате предварително запазени стаи, малка в вероятността да останете без подслон. Доста гостоприемни домове с камини в приземните етажи дават стаи за гости, където за сума от около 20 лв на стая, можете да се порадвате на всичко необходимо, че даже и да останете приятно изненадани. Храната също не е скъпа, нито червеното вино.

Въпреки, че се намира в Родопите, Триград ще ви изненада с доста добрите метеорологични условия. Последната спирка от пътуването - Широка Лъка е запазила до известна степен автентичния вид на българските селски къщи. Доста от постройките изглеждат реновирани или даже наскоро построени, но въпреки това никоя не привлича внимание по неприятен начин. Доста от тях носят названието Стаи за гости. Двете села са доста различни, но като че ли предлагат по нещо за всеки вкус.

Прикачени албуми

Триград

 

Коментари

Андрей Андреев

30 декември, 2010

 

Добър маршрут, супер описание!

 
b.krustev

20 април, 2011

 

Добър маршрут, особено през лятото и есента

 
raymon

9 юни, 2011

 

6tom ste stignali do Qgodina.grehota e da ne se ka4ite do Orlovoto oko.nqma da syjalqvate.sori,4e posta e na maimunica.

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.