София- с.Скравена - Правешкият манастир "Свети Теодор Тирон" - Етрополски манастир "Света Торица" - Водопад Варовитец

 

от Ina Borisova на 16 март 2011, 14:23 ч.

1
 

София - Етрополски манастир (, )

Този маршрут включва сравнително лесни за достигане дестинации, защото са в непосредствена близост до магистрала Хемус в посока към Варна и след около час сте стигнали до Ботевград. На около 10 километра от града се намира и с.Скравена, където няма много забележителности, но от Туристическия център можете да си вземете почетче за една от 10те, а именно Паметникът-костница на Ботевите четници.

Следващата спирка в програмата е Правешкият манастир „Свети Теодор Тирон“, който е обновен съвсем наскоро. От него се простира прекрасна гледка, а и изглежда като чудесно място за отмора по време на летните жеги. Църквата също е реставрирана, като при това върху олтарът й са изработени фигури на дракони, които не се срещат често на подобни места.

В Етрополе е интересно да посетите Историческия музей и часовниковата кула, с която местните жители се гордеят, защото дори и до днес тя отброява всеки час от денонощието. Щом сте стигнали до Етрополе, лесно ще намерите пъртя за Манастира „Света Троица”, наричан още Варовитец. Там можете да видите скривалището, които Левски е ползвал при многото си посещение в областта.

Можете и да се насладите на водопада Варовитец, който не е от най-високите водопади в България, но въпреки това не е за испускане.

Прикачени албуми

Етрополски манастир

 

Коментари

Андрей Андреев

16 март, 2011

 

много хубав маршрут :)

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.