София - водопад "Боров камък"

 

от b.krustev на 4 април 2011, 22:25 ч.

4
 

София - с.Згориград , водопад "Боров камък" (, )

Водопада Боров камък е прекрасна и лесна за достигане дестинация предимно за пролетно-лятно-есенния сезони. Любителите на екстремални приключения го посещават и през зимата. Той е атрактивен, макар и рядко случващ се пълноводен, водопад. Намира се на територията на Природен парк „Врачански Балкан“ и заедно с пещерата Леденика е един от основните туристически обекти. Височината на водопада е 63 метра и се захранва се от изворите на река Лева, намиращи се на около 200 метра по-нагоре в планината. Без съмнение - Врачанският Балкан си струва и урвите, и стръмнините и камъняците, а природата е изумителна. До водопада води първият етап от Врачанската екопътека.
Екопътеката започва от с. Згориград - намиращо се на около 6км. южно от град Враца. (Ако тръгвате от града и не сте с кола, по-добре си вземете такси до края на селото, защото вървенето пеша отнема доста време, а автобусите не са от най-редовните – ако все още ги има.) Изходна точка за посещения: след края на с.Згориград отляво има рекичка - идваща от лявата Ви страна (по посока на движението), там се намира една не много голяма поляна, на която можете да паркирате. След това се тръгва наляво - покрай реката. Пътят до началото на екопътеката минава през остатъци от голямото наводнение преди 45 години, когато на първи май се скъсва стената на хвостохранилището на мина Плакалница и нанася големи поражения по коритото на р.Лева, с. Згориград и град Враца. Гледката е потресаваща, тук-там стърчат останки от водонапорни кули и правят изгледа леко зловещ. Само няколкостотин метра след тях обаче, започва екопътеката - следваща р. Лева по склоновете на Врачанския Балкан. На фона на речни прагове, долини и ждреловидни участъци , по система от мостове, мостчета и редица стълби (някои от тях доста стръмни) се стига до водопад Боров камък – разстояние от около 3км., с денивелация от 700м. Добра идея е да се внимава, тъй като тук-там маркировката не е много видна. За сравнително запазената природа по маршрута е допринесъл факта, че преди създаването на екопътеката, той е бил малко познат и почти недостъпен.Според някои пътеката догоре била една от най-стръмните в България, а според мен тя е прилично укрепена и обезопасена. При нормално ходене разстоянието се изминава за около 2 часа, като неусетно се стига до най-интересното място на пътеката - водопада Боров камък. После пътеката преминава зад водната стена и се изкачва по стръмната скала до върха на водопада. Гледката откриваща се оттам е просто възхитителна.

ВНИМАНИЕ !
– водопада е висок, а невнимателното ходене по върха му е доста опасно – от течащата вода камъка е обраснал с мъх и водорасли, които обикновено са мокри и хлъзгави. Да не говорим за факта, че най-горният слой на водното корито представлява покрита с варовик растителност.

По нататък, следвайки коритото на реката се излиза на голяма и красива поляна, където може да се почива, да се прави барбекю или просто човек да се разходи до билото на планината. След поляната има остатъци от мина Плакалница – лунен пейзаж, незакрити минни шахти, галерии и др.под. - НЕ влизайте в тях !!! 


От поляната може да се поеме също към х. Пършевица или х. Околчица. По пътя за х.Пършевица има запазена маркировка, минава се покрай останките на паметник, посветен на миньорски бунт от 1943г. и се излиза на пътя водещ от мина Плакалница към връх Пършевица.
Бих препоръчал на всички, имащи един свободен ден и желание, да изкачат екопътеката и да видят водопада, преходът не е труден, въпреки стръмната пътека.

Пътя: София - Враца, по магистрала Хемус е 112 км. София – Враца през Искърския пролом, пътя не е много добър, има участъци с доста дупки и кръпки, но е живописен и предоставя възможност за посещение и на други наистина уникални места.

Съвет – направете си предварително резервация, ако решите да се отправите в тази посока. Непременно носете удобни туристически обувки, евентуално щеки за ходене, някоя и друга резервна дреха, а също и суха храна.

Възможности за нощувки: те са няколко - или хижите в рамките на парка – Леденика и Пършевица, или няколкото хотелчета във Враца. Препоръчвам някои от малките семейни къщи-хотели в с.Згориград, където наистина ще почувствате традиционното гостоприемство на хората от този край и ще можете да опитате вкусни и екологично чисти домашни продукти и гозби.

P.S. В Природния парк има и още един водопад - Скакля (носещ същото име, както този над с.Бов в Искърското дефиле) известен като най-високият, но непостоянно течащ водопад в България.

Информацията е с актуалност - пролет 2010г.

Прикачени албуми

водопад "Боров камък"

 

Коментари

Андрей Андреев

4 април, 2011

 

Прекрасен маршрут, не го знаех, определено ще го посетим този красив водопад!!!

 
b.krustev

6 април, 2011

 

Благодаря за добрата оценка.

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.