София - Ябланишко ждрело (до с.Трънска Банкя)

 

от b.krustev на 6 април 2011, 14:11 ч.

2
 

София - Трън , екопътека в село ТрънскаБанкя (, )

Ябланишкото ждрело е eдно от най-красивите и с екстремен привкус, ждрела в България. Струва си да се посети! Толкова диво и истинско, просто трябва да се види - няма снимки, които да представят достатъчно обхватно гледката. На сравнително кратко разстояние ще се насладите на невероятна красота! За мен поне, тази екопътека е по-живописна от тази при ждрелото на р.Ерма, а и от някои други.  

Къде се намира:  Ждрелото се намира в пролома между селата Врабча, Трънска Банкя и град Трън.

Как се стига:  За да се стигне е необходимо да се пътува за Трън. Непосредствено преди да се стигне градът, пътят напуска долината на река Ябланица, следват няколко серпентини през Ездимирската планина и се излиза на висока поляна, на която по посока на движението има отклонение вдясно - за село Банкя. Ако преминете билото, започнете да се спускате по наклона и съвсем скоро видите първите къщи, значи сте го подминали и трябва да се върнете обратно.  

След около 4,5 км. се стига до началото на с.Банкя. По този път е необходимо да карате по-внимателно – на места наистина е много тесен, има остри завои и често тук-там се срутват земна маса или камъни. В интерес на истината трябва да отбележа, че много бързо всичко бива възстановявано. В началото на самото село, вдясно след реката се намира цех за бутилиране -"Tornspring" - вода с доста добри вкусови качества. Най-добре е да се паркира на паркинга пред сградата, след това се тръгва наляво по една стръмна улица (посоката е вярна, ако сте с лице към фабриката), ходи се около 150-200 м., и се завива надясно. Тук започва екопътеката - има табелка. Продължава се през поляна и след нея се навлиза в гора по същата пътека (в посока юг), около 25-30 минути. Постепенно пътеката слиза надолу до реката, преминавайки през влажни места – обрасли с коприва и огромните листа на дива тиква, след малка полянка пред нас е реката, пресича се по дървен мост и след около 4-5 мин. започва началото на ждрелото.

Какво ще видим: На ждрелото е построена екопътеката – около 1,5-2км. Първоначално се върви по сравнително добра пътечка - до достигането на изворчето в скалата, от което можете да си налеете вода. Попътно се минава покрай заслона Меча дупка - естествена пещера с дължина 15 метра и височина на тавана 5 метра. Следват серпентини и стръмно изкачващи се и слизащи участъци, а прилична доза екзотика внасят оригиналните дървени мостчета над почти отвесните скали, под които са бурните въртопи на реката.  „Върхът на сладоледа“ в това ждрело е Зелени вир, където обикновено се почива и похапва.  Разбира се, не бива да се забравя основното правило - да не изхвърляме боклуци, където ни падне. Най-добре е да ги вземем със себе си по обратния път, за да ги изхвърлим на подходящо за целта място. От тук нататък следват няколко преминавания по мостове, закрепени като на магия по отвесните скали над реката. Ширината на ждрелото е няколко метра, а някъде долу под нас, са бързеите на ревящата река. Гледката е уникална. Следващ  мост отвежда любителите на дивата природа  до отвъдния бряг, а оттам след нова серия от стълби се стига до поредния мост, откъдето следва дългото изкачване по височините. НЕ Ви съветвам да продължавате по-нататък – пътеката се губи сред шубраците, на места съвсем изчезва, хлъзгаво и небезопасно е. Ако все пак сте твърдо решени да стигнете до края на маршрута – най-добре намерете местен водач.
В ждрелото се срещат десетки  дървесни, храстови, тревни и животински видове. Някои от тях  са изключително красиви, като например люлякът през месец май или смрадликата през есента, а също и изключително рядката,  срещана само на Балканския полуостров,  фрайхенбахова перуника. Въпреки удобството на стълби и мостове, предлагани от екопътеката, преминаването на ждрелото от нетренирани туристи би могло да бъде изтощително.

Пътя: Вариант 1. София - Божурище - Златуша - Бабица - Брезник – Трън, като цяло е доста добър път, километрите са около 68.  Вариант 2. София – Перник – Брезник- Трън, километрите са около 78. Не пътувайте през Сливница - пътя е доста разбит.

Съвет – направете си предварително резервация, ако решите да използвате целия уикенд и се отправите в тази посока. Непременно носете удобни - за предпочитане високи туристически обувки, липсата на къси крачоли също е за предпочитане, евентуално щеки за ходене, някоя и друга резервна дреха, а може и малко храна и вода. Внимавайте за змии – срещат се и отровните им представители, макар и рядко, срещат се и кърлежи. На места има доста коприва и високи треви - особено в началото на лятото. Ако сте почитател на планините добра идея е да си направите „Планинска застраховка“ - цените са от 4 лв - за 3 дни.

Възможности за нощувки: те са няколко - хижа Ерма, хотелчета в Трън или в с. Ярловци, или пък някои от семейните къщи за гости в с.Банкя, където ще почувствате гостоприемството на хората от този край и ще можете да опитате вкусни домашни гозби.

P.S.  Ако Ви остане малко време и желание - не пропускайте да посетите и село Бусинци, един от най-старите центрове на грънчарство в България. Бусинската школа е достигнала своя апогей през Възраждането, когато в почти всяка къща се е въртяло грънчарско колело. Правели са се от глина дори водопроводните тръби и съдове за варене на ракия. Смесването на глината е една от тайните на майсторите, които правели изделията си  звънящи при почукване и използвали за багрила само местни руди и материали. Това е определяло и цветовата гама на бусинската керамика - жълт, зелен и червен. Най-изявеният представител на бусинската школа е Петър Гигов – приживе добил световна слава, чиито изделия са притежание на Лувъра и на Музея на човека в Париж, на музейни сбирки в САЩ, Япония и Русия. Съдове на бусинските майстори, могат да се видят в етнографския музей на бусинска керамика в селото, където се съхраняват  около 1300 предмета от колекцията на Петър Гигов и още 1000 на други майстори. Декорацията на бусинските произведения с геометрични форми - черти, кръгове, триъгълници, криви и вълнообразни линии, навява мисли за пътуване в древността...

 

 

Информацията е с актуалност – лято  2010г.

Разстоянията в км. са в зависимост от точката на тръгване в София.

Прикачени албуми

София - Трънска Банкя

 

Коментари

beautybg

26 май, 2011

 

Уникално място! Бяхме там през април 2010 г. Но едно предупреждение за неопитните и неекипирани туристи - екопътеката е доста тежка, без добри обувки и при проблеми с височините - по-добре не тръгвайте по нея.

 
b.krustev

6 юли, 2011

 

Тази година (2011) пътеката вече е станала доста по-екстремна ... но не заради нови компоненти по нея, а заради вече поостарялите дървени стълби и някое и друго мостче. Все още е безопасно, но наистина трябва да се внимава на 2-3 места! Освен това в края на юни тревата беше към 1,5 - 2м. висока, копривата е в умерени количества...

 
Андрей Андреев

7 юли, 2011

 

Скоро ще е еко джунгла!

 
b.krustev

7 юли, 2011

 

Засега само наподобява. :-))

 
Андрей Андреев

5 ноември, 2011

 

Перфектно местенце, супер екопътека, много мерси за идеята... много добра разходка се получи!

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.