София - Геопарк Панега-Искър

 

от b.krustev на 3 май 2011, 22:43 ч.

2
 

София - Луковит , Геопарк Панега-Искър (, )

Да откриеш нещо - ново и на неочаквано близко и оживено място, днес на практика е почти невъзможно – всичко е в интернет. Смятам, че е тръпка да откриеш нещичко нтересно - затова бих желал да Ви запозная с още едно място, притежаващо завладяваща природна красота и хармония, наречено “Геопарк Искър-Панега”. Голяма част от природните забележителности в него до скоро са били съвсем непознати.

Къде се намира: Началото на “Геопарк Искър-Панега” започва около 0,5км. преди град Луковит, около 116км от София. Целият маршрут е почти равен, все покрай реката и дори при желание, е почти невъзможно човек да се загуби. Денивелацията е около 100 м., a най-горната й точка е на около 290 м. надморска височина. Красива, все още не много зацапана от туристите природа, лесен терен, страхотни гледки … въобще препоръчвам го !

Как се стига:  Пътува се по автомагистрала “Хемус” по посока Плевен, преминава се през с.Златна Панега, с.Румянцево, с.Петревене и около 3,3км. след него вляво от пътя има добре оформен и поддържан паркинг (безплатен) – това е началната точка на маршрута, отвеждаща ни в царството на синята водна феерия и околната зеленина.

Какво всъщност има там:  “Геопарк Искър–Панега” е едно прелестно кътче от нашата страна и се състои се от два района – Карлуковски карстов комплекс и ландшафтен парк „Панега” – за когото става дума в този маршрут. Това е първият геопарк на територията на България – място с множество обекти от геоложки, геоморфоложки и палеонтоложки тип, притежаващо културно–историческа или природна стойност. Пътеката е прокарана изцяло покрай река Панега, водеща началото си от един от най-големите карстови извори у нас - Глава Панега. Всичко наоколо е почти “идеалната смес” от пленителни гледки, чудати скални формирования и гори. Огромно впечатление правят меандрите. Върви се по течението на реката и има само едно почти незабележимо изкачване в началото. Преминава се през местността “Котлен” – според специалистите в това - най-ясно изразеният стар меандър у нас. “ ...Има поверие, че водата, растителността, формата и скалите на това място, създават особен жизнен биотоп и природни енергии, а хармонията витаеща из въздуха успокоява нервите, премахва стреса и напрежението...” През цялото време мостчетата се редуват с кътове за отдих – беседки с места за пикник. Разбира се, не бива да се забравя основното правило - да не бъдем диваци! - изхвърляйки боклуци, където ни падне, нека ги изхвърлим на подходящо за целта място – има повече от достатъчно такива по маршрута. На скален откос по дървени платформи се преминава над реката и се навлиза в къс, но впечатляващ каньон. Тук се намира Панежката Темна дупка – неизследвана пещера с извор, обвеяна с митове. Ако не сте спелеолог НЕ ВЛИЗАЙТЕ. Към края на маршрута има дървена постройка – нещо като “кафене”, а след него пътеката се разклонява -  нагоре откъдето следвайки я, би трябвало след няколко километра да стигнете до района на Карлуковския карстов комплекс ... но ... не се стига, или поне ако нямате местен водач. При “кафенето”  има място за над 20 човека ... маси, барбекю, поляна. Ако не желаете излишно ходене, търсене на маркировка и пътека, то най-добре е да се върнете по същия маршрут – по който сте дошли. Мястото наистина си заслужава, интересно е, а такава матовосиня река не се среща всеки ден. Винаги съм се учудвал на факта, че повечето хора просто ги мързи - всеки уикенд ходят в мола например, където са били поне няколко десетки пъти... вместо да идат сред природата, което най-вероятно има същата левова равностойност, а е несравнимо по-здравословно. Горещо препоръчвам маршрута и на най-мързеливите любители на природата. Обиколка е около 6,9 км според GPS-a и отнема около 2 – 3 часа бавно разхождане, в зависимост от отделенето време за снимки и почивки.

Пътя:  Разстоянието от София - 116км.; до малко след гр.Ябланица – магистрала, след това - добър път.

Съвет – ако решите да се отправите в тази посока за повече от един ден, направете си предварително резервация. Ако сте заклет фотограф - справка с прогнозата за времето! Описаният маршрут е за ден и удачните сезони са: късна пролет и лято. Носете удобни туристически обувки, някоя и друга резервна дрешка. Тук естествени обитатели са птици, прилепи, както и много специфични растителни видове, змиите – срещат се доста рядко и то предимно водни, но все пак, както навсякъде другаде по такива места, има мъничка вероятност да видите и някоя от отровните им посестрими. Ако Ви остане време и решите да посетите и Карлуковския карстов комплекс - там "черешката на тортата" е "Пещерата с очите" - Проходна. Добра идея е да си направите „Планинска застраховка“ - цените са минимални.

Информацията е с актуалност – пролет 2011г.

Разстоянията в км. са в зависимост от точката на тръгване в София.

 

P.S.  Говори ли Ви нещо името Панака?

Това е името на най-хубавата дъщеря на древния бог на медицината Асклепий. В тракийската епоха край Луковит е имало специално оброчище, наречено на нея - оттам иде и името на реката - Златна Панега, а нейният извор – Глава Панега е един от трите най-големи карстови у нас.

Прикачени албуми

Геопарк Панега-Искър

 

Коментари

Андрей Андреев

4 май, 2011

 

Един от любимите ми маршрути!

 
 

Влез с потребителското си име, за да коментираш.